Dvouuhlíkové baterie z bavlny: řádově lepší než Li-Ion

Společnost Power Japan Plus představila nový typ akumulátoru. Nepoužívá žádné vzácné kovy nebo extrémně komplikovanou konstrukci. Nová dvouuhlíková baterie využívá pro anodu i katodu uhlíková vlákna, vyráběná z přírodní bavlny.

Stále se čeká na skutečnou inovaci v akumulátorech, současně jsme často skeptičtí, když se objeví nějaká zázračná technologie. Uspěje Power Japan Plus? Ač firma nemá nějakou velkou historii, její zakladatelé se podíleli u Toyoty na vývoji Priusu a mají dlouhodobé zkušenosti s problematikou akumulátorů. Vlastní také továrnu na výrobu článků typu 18650, kde chtějí ještě letos spustit výrobu. Pro masové nasazení například v automobilech budou technologii licencovat současným výrobcům baterií.

Zatím vypadá dvouuhlíková baterie velmi nadějně. Nepoužívá žádné exotické materiály, takže je tu šance na nízkou cenu, díky použitým materiálům je plně recyklovatelná, nabije se dvacektrát rychleji než Li-Ion akumulátor, vydrží přes 3000 nabíjecích cyklů a udrží třikrát více energie než Li-Ion.

Podstatné je, že už nyní existuje ve formě standardizovaných 18650 článků, které se využívají jako základní stavební prvek běžných Li-Ion akumulátorů, a ještě letos by se měla spustit výroba. 

Diskuze (71) Další článek: Cyberjaya. Pokus Malajsie o Silicon Valley

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,