Elektronizace státní správy je v rozkladu

Možnost, že by lidé měli zdarma přístup ke všem platným zákonům, je v nedohlednu. A nejen ta. S rovnou třicítkou projektů ministerstva vnitra týkající se elektronizace státní správy, na něž Česko získalo dotace Evropské unie, jsou vážné problémy. Dohromady třináct z nich už musel úřad Milana Chovance (ČSSD) zastavit, dalších sedmnáct posuzuje. Zpracování projektů má na starosti závod České pošty ICT služby.

Podle Chovance se státní podnik zřejmě nevyhne placení penále v řádu desítek milionů korun. „Projekty jsou v žalostném stavu, u mnohých chybí dokumentace. Celkově bychom mohli přijít až o miliardy. Částečně by šlo o nevyčerpané unijní prostředky, částečně o peníze, které bychom museli vracet,“ řekl deníku E15 Chovanec.

Rezort zvažuje podání trestních oznámení na konkrétní osoby. Úplně zastaveny musely být například projekty eSbírka a eLegislativa. „Velmi mě to mrzí, záměr to byl dobrý. Jenže k restrikci jsme museli přistoupit prostě proto, že nebyla reálná šance dotace vyčerpat včas. Museli bychom to celé zaplatit ze státního rozpočtu,“ poznamenal Chovanec.

Krvavý a složitý příběh

Problém je v tom, že předchozí vlády nevyužily možnost vyjednat s Evropskou komisí posunutí finalizace projektů o rok. „Ten příběh bude velmi krvavý a složitý. Jak dopadne, se dozvíme po prázdninách. Pokud se ukáže, že některé peníze vnitro nevyčerpá, budou se o to moci pokusit jiné úřady,“ dodal šéf rezortu. Podle mluvčího České pošty Ivo Mravinace byly projekty zadány pozdě a ne vždy je úředníci přesně specifikovali. „Podnikáme maximum kroků k tomu, aby byly dokončeny v průběhu roku 2015,“ konstatoval.

 

Rezort zvažuje podání trestních oznámení na konkrétní osoby. Úplně zastaveny musely být například projekty eSbírka a eLegislativa.

 

Chovanec přiznává, že spor, v němž by ministerstvo od státního podniku požadovalo pokutu, by byl neobvyklý. I proto, že Česká pošta pod jeho úřad spadá. Prostředníkem by podle něho mohl být rezort financí. „Jsme v situaci, kdy odštěpný závod České pošty ICT služby by potenciálně měl začít platit sankce policistům a hasičům. Pokud nedokončí jednotlivé projekty, bude po dodacích lhůtách. Zjišťujeme a prověřujeme, proč k tomu došlo a kdo je za to odpovědný,“ řekl ministr.

Odštěpný závod by mohl přijít o desítky milionů korun a možná i o víc, vyplývá z uzavřených smluv. Vnitro se ho ve spolupráci s novým vedením České pošty snaží přimět, aby alespoň některé projekty dokončil včas. „U některých by se to mohlo podařit, u jiných už ale asi ne. Vedení policie a hasičského sboru má povinnost chovat se jako řádný hospodář, jak ukládá zákon, a nemůže si dovolit o penále nežádat. V praxi to bude znamenat, že státní podnik bude platit státu. Je to absurdistán, ale taková je realita,“ uzavřel Chovanec.

Co bude dál

Mluvčí pošty Ivo Mravinac varuje před možnými ekonomickými dopady. „Pokud by Česká pošta byla nucena sankce uhradit, mohlo by to mít velmi negativní dopad na cash-flow odštěpného závodu,“ reagoval. Skluz podle Mravinace způsobil i nový zákon o veřejných zakázkách, podle něhož musí být soutěž vypsána znovu, pokud se přihlásí jen jeden uchazeč. „To může způsobit i několikaměsíční zpoždění daného projektu,“ doplnil.

Potíže jsou mimo jiné s projektem registru zbraní. Policie přitom poslední dva roky tvrdila, že databáze je připravena tak, aby vyhověla předpisům. Že situace je přesně opačná, přiznala až začátkem roku. Kdyby byl registr spuštěn narychlo, tedy bez testování, mohlo by to přinést značná rizika. Pokud jim chce rezort předejít, bude muset přesvědčit Poslaneckou sněmovnu, aby o rok odložila účinnost zákona o evidenci zbraní.

Další projekty řeší operační řízení složek integrovaného záchranného systému, integrovanou telekomunikační síť ministerstva vnitra nebo takzvané centrální místo služeb.

Ministerstvo vnitra a Česká pošta mají ambice stát se hlavním garantem tuzemského ICT a centrálním strategickým bodem, jak už jsme dříve informovali. Příčiny problémového státního ICT jsme rozebírali v dřívějším textu.

Diskuze (7) Další článek: Byznysový zápisník: Slovenské Košice Valley má dalšího investora

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,