Evropská unie rozdělí miliony eur mezi startupy

Součástí inovačního a výzkumného fondu Evropské unie budou poprvé v historii také začínající technologické společnosti. Představitelé EU spustili sedmiletý plán, který je součástí projektu Horizon 2020 a umožní mezi startupové aktivity rozdělit 15 milionů eur. Evropská komise už v létě odstartovala program se 100 miliony eur, jež má podpořit vývoj aplikací a dalších digitálních služeb.

Milionové částky jsou součástí širších aktivit kolem startupů, které iniciuje tým kolem eurokomisařky pro digitální agendu Neelie Kroes. Zájemci o čerpání části peněz z nového patnáctimilionového fondu mohou podávat své přihlášky do 23. dubna příštího roku.

Zhruba 5 z celkových 15 milionů eur má pomoci s rozvinutím a propagací technologického podnikání na starém kontinentě. Program je určený zejména pro studenty středních a vysokých škol a má pomoci odstranit strach z podnikání a případného neúspěchu v něm. Unie tak v podstatě chce v mladých lidech podnítit podnikatelského ducha podobně, jako je to poměrně běžné ve Spojených státech.

Příběhy evropských technologických hvězd

Z oněch 5 milionů tak má být mimo jiné financována kampaň, která představí úspěšné evropské podnikatele v technologické oblasti. Vyprávět se budou nejenom příběhy jejich úspěchu, ale také dřívějších nezdarů a toho, co si z takových neúspěchů odnesli. O něco podobného už se Neelie Kroes snaží s takzvaným startupovým manifestem, který podepsali třeba zakladatelé Spotify či Rovia.

„Musíme vybudovat prosperující ekonomiku zaměřenou na web a aplikace a akcelerovat tak digitální revoluci,“ vzkazuje Kroes. „Musíme podpořit podnikatele, kteří rozběhnou inovativní online podnikání a změní svět.“

Částka 5 milionů eur se má šířit především skrze různé technologické akcelerátory, inkubátory a podobně a je tak možné, že se do aktivit zapojí také tuzemské subjekty typu Jihomoravského inovačního centra. Cílem je mimo jiné propojit vývojáře, studenty, designéry, univerzity a profesory.

Zbylých 10 milionů eur pak půjde na podporu již fungujících startupů, jejichž hlavní částí obchodní modelu jsou webové projekty, aplikace a mobilní zařízení. O peníze se budou moci přihlásit také akcelerátory, co-workingová centra a další podobné projekty, které zapadají do startupového ekosystému.

Evropská unie má snahu vytvořit ideální prostředí pro růst takzvané App Economy, jež v Evropě ročně generuje okolo 10 miliard eur a vytvořila už 800 tisíc pracovních míst.

Plány pro rozvoj technologií a startupů EU jsou každopádně ještě širší. Mluví se například o zavedení speciálních startupových víz, pobídek pro investory, poptávka ze stran státní správy a tak dále. Více o tom v našem dřívějším textu.

Diskuze (12) Další článek: V koaliční smlouvě není o IT a internetu skoro nic

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,