Evropská vesmírná agentura v Praze otevře inovační centrum

V Praze se rozjede nový technologický akcelerátor a inkubátor podporovaný přímo hlavním městem. Jmenovat se bude Prague Startup Center a sídlit bude v ikonickém paláci Adria na rohu Národní a Jungmannovy ulice v centru města. Vedle magistrátu jeho provoz podpoří také státní agentura CzechInvest a organizace Czech ICT Alliance.

Hlavním zaměřením Prague Startup Center budou vesmírné technologie, drony a podobně. Program je připravovaný ve spolupráci s Evropskou vesmírnou agenturou (ESA). Ta už podobná inovační centra (ESA Business Incubation Centers, ESA BIC) podporuje v 11 evropských městech, Praha nicméně bude první takovou pobočkou ve střední a východní Evropě. Vedle českého hlavního města se počítá také s novým centrem ve Švédsku.

Evropská vesmírná agentura na provoz centra přispěje 25 miliony korun, stejnou částku vloží také město Praha. Město také otevírá kontaktní centrum pro podporu podnikání a inovací ve Škodově paláci. Pražské ESA BIC má být otevřená spolupráci privátní, akademických i veřejných sfér.

Kosmická země

V České republice se toho kolem kosmických aktivit děje více. V Praze už funguje sídlo pro navigační systém Galileo a Česko má šanci získat také jeho logistické centrum. Pokud se ovšem dohodne na penězích.

Klepněte pro větší obrázek
Inovační centra Evropské vesmírné agentury. Praha je první ve střední a východní Evropě.​

Pražské startupové centrum má fungovat podobně, jako další podobné projekty. Začínající technologické firmy budou mít k dispozici potřebné zázemí, od kanceláří po právní, administrativní či technickou pomoc. Vedle českých projektů se o účast budou moci ucházet také týmy ze zahraničí.

Centrum bude firmám pomáhat i v rozšíření na další trhy. Prioritou jsou tradiční technologické huby jako Silicon Valley a Spojené státy obecně, Čína a Izrael. Czech ICT Alliance už jednu podobnou aktivitu provozuje, konkrétně jde o program Czech ICT Incubator. Na něm se podílí i CzechInvest i několik společností. Ten naposledy pomohl rozjet zázemí ve Valley dejvickým Manta Tools. Aktuálně běží přihlášky do druhého kola.

V Praze v současné době funguje akcelerátor StartupYard sídlící v Node5. Ten aktuálně vypsal přihlášky do nového kola. Druhý pražský projekt Wayra provozovaný Telefónikou skončil z důvodu odchodu operátora z našeho trhu. V Brně pak funguje StarCube spadající pod Jihomoravské inovační centrum, který už vybral desítku nových týmů.

 

Diskuze (5) Další článek: Windows 10 Threshold 2 snad dorazí v listopadu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,