Byznys | Internet | Evropská unie

Evropský internet bude neutrální, ale...

Evropský úřad BEREC, který má za úkol pomáhat v implementaci unijního telekomunikačního práva a jeho radu tvoří pracovníci členských telekomunikačních úřadů, vydal na sklonku srpna seznam doporučení (PDF), jak by měli operátoři a webové služby nakládat s unijním pohledem na síťovou neutralitu, na které se evropské instituce dohodly na sklonku loňského roku.

613141900
Zákazník má dostat to, co si zaplatil

O ni se dlouhé měsíce vedl litý boj mezi operátory a některými organizacemi, které hrozily, že v případě malé ochrany síťové neutrality se i v Evropě rozšíří americký nešvar, kdy operátoři záměrně zpomalují některé služby a nechávají si platit od jejich provozovatelů za prémiové spojení. V USA to byl případ třeba Netflixu, operátory však kritizoval třeba i YouTube.

Podobné lumpárny by se v Evropě dít neměly a operátor nesmí nijak uměle a selektivně snižovat kvalitu linky, kterou si zákazník platí. Má to ovšem jedno velké Ale. K úpravě konektivity může operátor sáhnout v případě, kdy to vyžaduje celý systém – například kdyby nějaká služba neúměrně zatěžovala jeho infrastrukturu na úkor ostatních služeb.

Podle kritiků se jedná o zadní vrátka, která by přeci jen mohla i nadále povolovat třeba tzv. bittorrentový/VPN throttling, kdy ISP v rámci svého QoS udělí těmto protokolům nižší prioritu, což má za následek jejich zpomalení a jiná omezení. Jedná se o častou politiku třeba u mobilních operátorů.

Diskuze (20) Další článek: Spadne vám brada: Predator 21X je herní notebook absolutně bez kompromisů, ovládá se očima a má zahnutý displej

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,