Google | Evropská unie | Vyhledávače

Evropští byrokrati nerozumí internetu, myslí si Google

Viceprezident Googlu Kent Walker se na blogu společnosti ostře pustil do Evropské komise, kterou kritizoval za to, že ani po letech neuzavřela antimonopolní vyšetřování internetového hegemona na starém kontinentu. Horky brambor si tak přehazuje jedno sestavení komise za druhým a dohoda je v nedohlednu.

Podle Walkera unijní úřednici v podstatě nerozumějí obchodní soutěži a inovaci považuji za nepovolené prakticky. Komisi se nelíbí především specializované widgety ve vyhledávači, které upřednostňují vertikální služby Googlu (zejména Nákupy) před ostatními.

680617962
Widget z vertikální služby Google Nákupy. Podle evropských srovnávačů cen jde o zvýhodňování vlastní služby.

Google se dlouhodobě brání slovy, že jeho Nákupy jsou ve srovnání s katalogy jako Amazon a eBay relativně malou službou, o zneužívání pozice tedy nemůže být řeč. Evropské srovnávače cen, které před lety vyšetřování odstartovaly, nicméně konstatují, že Nákupy nelze srovnávat s Amazonem, ale právě jen se srovnávači cen, kde je již pozice Googlu jiná.

Podle nich a skupiny Fairsearch, která tyto společnosti mediálně zastupuje, zvýhodňováním vlastních služeb poškozuje Google především samotné surfaře.

458513019
Google se domnívá, že jeho vertikální služby nejsou v monopolní pozici, takže nemůže být obviňovaný z ohýbání trhu, pokud je propaguje mezi výsledky.

Těžko říci, kdy vyšetřování Googlu v Evropě skončí a kam se ještě rozšíří, stojí však za připomenutí, že na mnoha velkých a technologických trzích se již Google s regulátory dávno dohodl – zejména v domovských USA nebo třeba v Kanadě.

Diskuze (7) Další článek: Nová architektura počítačů, které si vystačí s energií z okolí a přežijí jakýkoli výpadek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,