Facebook | Sociální sítě

Facebook chce Free Basics i ve Spojených státech. Aplikace pro chudé však porušuje síťovou neutralitu

Facebook nabízí v 53 zemích světa platformu Free Basics, která zcela zdarma přináší možnost bezplatné komunikace, zpravodajství, informace o lékařské péči nebo o zaměstnání. Jsou do ní integrovány jednoduché aplikace vývojářů třetích stran, kteří se rozhodnou na tomto projektu podílet. Cílem je přinést zmíněné informace a možnosti i do rozvojových zemí, kde je internet v mobilu drahý a pomalý. Nyní chce nabídnout Facebook stejnou platformu také ve Spojených státech, podobně jako v Indii by však mohl narazit.

stažený soubor.jpg
Free Basics nabízí zpravodajství, lékařské informace, aplikace pracovních agentur nebo Messenger

Bezplatnost služby spočívá v jediném – dohodě s operátory, kteří provoz v rámci Free Basics umožňují zdarma. Nečerpají se data a skrz Free Basics jich tak mohou uživatelé přenést libovolné množství. To je však příkladem toho, jak porušovat síťovou neutralitu, kdy je jedna služba zvýhodněna před jinými. V Indii byla zakázána velmi rychle a kontroverzi by vyvolalo i případné spuštění ve Spojených státech. Tam by měla sloužit chudší části obyvatelstva, která internet v telefonu nemá vůbec či jen velmi omezený.

Podle Facebooku po celém světě využívá služby Free Basics přes 25 milionů uživatelů. V posledních měsících byla platforma otevřena pro všechny vývojáře a zároveň zavedena nová pravidla jako je snížení rozlišení fotek v rámci aplikací tak, aby byl provoz datově méně náročný.

Diskuze (2) Další článek: Instagram už oficiálně obsloužíte i z počítače, vydal aplikaci pro Windows 10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,