Facebook dá komunitě návrh superpočítače Big Sur pro umělou inteligenci

Facebook se zrodil díky svobodným technologiím a je na nich postavený dodnes. Na oplátku podobně jako Google sám uvolňuje svůj software pod svobodnou licencí a nyní má v plánu osvobodit i hardware.

Sociální síť stejně jako Google, Microsoft a další experimentuje se strojovým učením a prvky umělé inteligence. Jenže armáda algoritmů je v tomto případě pouze jednou stranou mince. Specifický software totiž vyžaduje i specifický hardware, a tak si Facebook už před časem postavil vlastní rackové servery Big Sur určené právě pro strojové učení.

810922521 319588156 171951316
Rackový server pro strojové učení – Facebook Big Sur

Nyní se pochlubil novou verzí, uvnitř které běží osm GPGPU jednotek Tesla od Nvidie. Díky nim poskočila rychlost zpracovávání oproti předchozí generaci hned dvakrát a díky lepšímu paralelismu a tedy rozložení strojového učení do celého clusteru podobných serverů vzrostl celkový výkon hned čtyřikrát.

Facebook si to nehodlá nechat pro sebe a hardwarový návrh Big Suru uvede jako open-source, což v praxi znamená, že si podobný cluster pro A.I. bude moci postavit každý movitý zájemce – třeba výzkumné univerzity.  

Diskuze (6) Další článek: Google: Android bude podporovat práci s okny. Brzy vám řekneme více

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,