Facebook DeepText začne analyzovat příspěvky na zdi. Podle kontextu nabídne reklamu

Facebook na svém webu představil nový projekt, který využívá umělou inteligenci pro analýzu psaného textu. Říká mu DeepText a v budoucnu si tento robot bude číst naše příspěvky na facebookové zdi a případně také v Messengeru.

DeepText se bude učit pochopit kontext psaného projevu nejen podle klíčových slov. Měl by rozumnět i celkovému významu sdělení. To vše bude dostupné v přibližně dvaceti různých jazycích. V blogpostu se Facebook pochlubil, že aktuálně může robot analyzovat tisíce příspěvků za sekundu.

Kromě samotných textů na zdi bude moci robot procházet také informace vyplněné v profilu a dokonce i text v komunikátoru Messenger. Tam vidí vývojáři potenciální využití s tzv. chatboty, tedy roboty, kteří vám mohou objednat taxík, jídlo nebo jinou službu pouhým odesláním zprávy. V budoucnu bychom mohli v Messengeru najít jedno univerzální chatovací okno, kam bychom psali požadavky. Facebook by je pomocí DeepTextu analyzoval a přesměroval uživatele na správného chatbota.

Primárním účelem je však především cílení kontextové reklamy v prostředí Facebooku. Pokud se v příspěvcích často zmiňujete o výletech na kole, pak vám bude sociální síť nabízet cyklistické reklamy nejen podle lajků a dalších tradičních parametrů, ale právě díky těmto postům.

Mohlo by vás zajímat:

Diskuze (9) Další článek: Intel: počítače obměňujeme stále pomaleji. Upgradovací cyklus se natáhl k šesti rokům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,