Matematika | Gadgety

Fibonacciho hodiny: sice nepoznáte, kolik je hodin, ale čas vás začne bavit

Fibonacciho hodiny zobrazují čas na základě Fibonacciho posloupnosti. Nemají displej, ručičky nebo ciferník, ale pouze pětici čtverců, které mohou zářit různými barvami. Tuhle zajímavost si nyní můžete koupit, a to buď hotovou, anebo formou stavebnice. Geekové, nerdi a techničtí kutilové si přijdou na své.

Boyce_Cindy_6719_2_sq.jpgBoyce_Cindy_6870_sq.jpg Boyce_Cindy_6839_sq.jpg
Toto jsou tzv. Fibonacciho hodiny. Čas zde ukazují různými barvami zářící čtverce • Hodiny ocení prakticky jen geekové, proto se nabízí i formou elektronické stavebnice, kterou si můžete sami sestavit • Ke koupi je i samotná elektronika, obal už si můžete postavit podle svého.

Neobvyklé hodiny se před časem objevily jako projekt na Kickstarteru. Potřebnou investici získali, první přispěvovatelé už byli uspokojeni a dnes už si hodiny můžete rovnou objednat na webu tvůrců. Sestavené vyjdou na 135 dolarů, kompletní nesestavená sada včetně obalu vyjde na 85 dolarů a samotná potřebná elektronika postavená na platformě Arduino vyjde na 55 dolarů.

Ceny jsou poměrně vysoké, navíc k nim naskakuje ještě poštovné 35 dolarů. Kupovat se to vlastně moc nevyplatí, ale hodiny jsou zajímavé už jen svým nápadem, jak čas zobrazovat.

Boyce_Cindy_6729_2.jpgBoyce_Cindy_6772_2.jpg
Výchozí konstrukce je jen nedbalá krabička z překližky, za příplatek vám ji vyrobí i z masivního dřeva • Stěžejní je zde přední panel s průhlednými čtverci. Jejich velikost je odstupňována podle Fibonacciho posloupnosti a každý tak postupně odpovídá jednomu číslu z této řady
Boyce_Cindy_04.jpg 20160208_093422_sq.jpg 20160208_094112_sq.jpg
Vzadu je jednoduché ovládání pro nastavení hodin • Takto vypadá luxusnější provedení v tmavém dektoru... • ...a takto ve světlejším dekoru. ​

Vychází se z Fibonacciho posloupnosti, ve které je následující číslo řady součtem dvou předchozích. Geometrické ztvárnění této posloupnosti je často patrné v přírodě a definuje poměr tzv. zlatého řezu. Je to tedy poměrně zpopularizovaný matematický výraz, kterým si stojí za to vyzdobit domácnost. Třeba formou hodin.

Boyce_Cindy_13.jpgBoyce_Cindy_16.jpg
Samotná elektronika je postavena na univerzálním čipu, který si můžete snadno přeprogramovat podle svého • Pokud si hodiny objednáte jako zcela rozložené, bude to chtít pájku

Hodiny ukazují pět čtverců, z nichž každý odpovídá jednomu číslu ve Fibonacciho posloupnosti, tedy 1, 1, 2, 3, 5. Každý čtverec může zářit třemi barvami, nebo nezáří vůbec. Jedna barva je určena pro vyjádření hodin, druhá pro vyjádření minut a třetí pro případ, kdy se daný čtverec použije pro hodiny i minuty zároveň.

Takto se čas zobrazuje a mění (zrychlený záznam):

Chcete-li vědět, kolik je hodin, musíte sečíst hodnoty rozzářených čtverců. V případě minut pak výsledek vynásobit pěti. Hodiny to tedy nejsou příliš detailní, čas skáče právě po pěti minutách. Ale to je tak akorát času na to, abyste z barevných čtverečků čas odvodili.

490439931
Zkuste si to, zde máte několik příkladů, jak se na hodinách zobrazuje čas. Hodiny jsou červeně, minuty zeleně, oboje modře. Minuty se násobí pěti, čtverce tedy mění barvu každých pět minut.
797973779
Anebo ještě jinak s rozepsanou nápovědou
Diskuze (17) Další článek: Microsoft se pochlubil nejlepším rozpoznáváním lidské řeči s nejnižší chybovostí v historii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,