Firefox se zbaví zbytečných funkcí. Usnadní život uživatelům i vývojářům

Protože se Firefoxu dlouhodobě nedaří získávat nové uživatele, čas od času přijde s velkými novinkami. Uživatelé si tak tento rok zvykli na enormně rychlé updaty a také velké změny v rozhraní, jimiž se prohlížeč přiblížil Chromu od Googlu. I přes značné odlehčení prohlížeče však vývojáři vsadili na několik funkcí, kterými chtěli nové uživatele zaujmout. Jednou z nich byla možnost seskupit panely (taby) třeba podle témat. Podle všeho však byla tato funkce minimálně využívána a uživatele spíše otravovala. I proto se vývojáři rozhodli pro odstranění z prohlížeče v následujících updatech.

Podobný osud potom čeká Plné motivy – tedy tradiční skiny,  které prohlížeč převléknou do nového vzhledu. Podle zástupce Mozilly jde především o jazyk XUL, v němž tyto motivy vznikají a Mozilla by se jej chtěla podle všeho zbavit. Dave Camp se v tomto smyslu vyjádřil pro web Venturebeat.

grouptabs.png
Seskupování tabů do skupin

Neznamená to však, že by Firefox nešel předělat do vlastního vzhledu, jen se o to postarají addony napsané v modernějším jazyku. Tím odpadne mnoho starostí jak samotným vývojářům Firefoxu, tak tvůrcům vzhledů, kteří budou mít usnadněnou podporu.

Pokud však přeci jen patříte k hrstce uživatel využívající jednu ze zmíněných funkcí, pak pozorně čtěte informace o budoucích updatech. Je pravděpodobné, že seskupování tabů a podpora starších skinů zmizí velmi brzy.

Diskuze (52) Další článek: Šílenství: Google v říjnu obdržel 65 milionů žádostí o výmaz URL

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,