Francie: Google nedodržuje právo na zapomnění

Francouzský úřad na ochranu osobních údajů CNIL odmítl odvolání Googlu ve věci výmazů osobních výsledků z vyhledávače – tzv. práva na zapomnění. CNIL již dříve požadoval, ať takové výsledky zmizí nejen z francouzské a dalších evropských verzí Googlu, ale naprosto ze všech – tedy v podstatě na globální úrovni.

Klepněte pro větší obrázek
Upozornění na to, že seznam výsledků nemusí být kompletní, se v evropských verzích Googlu zobrazuje už rok

Google se proti podobnému požadavku v létě ostře postavil a na svém blogu napsal, že by se fakticky jednalo o cenzuru a přenesení unijního práva na globální úroveň, k čemuž nemají CNIL ani Soudní dvůr EU kompetence.

CNIL nicméně v čerstvé zamítací odpovědi napsal, že mu nejde o přenesení unijního práva na globální úroveň, ale jednoduše o to, že takto blokovaný výsledek nesmí být dostupný v žádné verzi Googlu, která je dostupná ze zemí EU. A ze zemí EU, třeba z Česka, je dostupná třeba kanadská verze google.ca, kde se žádné právo na zapomnění pochopitelně neuplatňuje. Google by tedy namísto filtrování výsledků podle domén musel filtrovat výsledky podle aktuální geografické polohy surfaře.

Pokud se obě strany nedohodnou, CNIL může udělit Googlu citelnou pokutu, která by se mohla vyšplhat až do výše dvou miliard eur. Firma se však také může dále odvolat k francouzským soudům. 

 

Diskuze (19) Další článek: Samsung 950 Pro: miniaturní NVMe SSD do slotu M.2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,