Fujitsu jde ve stopách Sony, výrobu počítačů oddělí do samostatné firmy

Japonská společnost Fujitsu oficiálně oznámila změnu své dosavadní strategie. S platností od 1. února příštího roku oddělí od jádra firmy své divize zaměřující se na produkci počítačů a mobilních telefonů. Firmu k tomuto kroku dohnaly špatné finační výsledky a ve své strategii si počíná podobně jako konkurenční Sony.

Byznys kolem počítačů bude zastřešovat nová společnost Fujitsu Client Computing Limited, telefony pak Fujitsu Connected Technologies Limited. narozdíl od Sony, kde oddělenou divizi výroby počítačů spravuje oddělený fond, budou obě nové společnosti spadat přímo pod Fujitsu.

Japonský koncern si od změny mimo jiné slibuje zlepšení své flexibility i konkurenceschopnosti na trhu, kde v obou segmentech začínají stále více dominovat čínské firmy.

Japonští výrobci počítačů se ocitají v prakticky identických situacích. Mají sice vybudovanou značku, špičkové technologické zázemí i kvalitní produkty, čelí však levnější konkurenci z Číny. Logicky se proto zaměřují na segment prémiových produktů a počítačů pro firmy, zároveň se snaží pružněji reagovat na trendy a aktuální poptávku.

Protože se někdejší japonští rivalové ocitli v prakticky stejné situaci a mají stejného protivníka, jedná se údajně i o takové alternativě, že by se oddělené divize počítačů Fujitsu, Sony (Vaio) a Toshiby spojily v jeden silnější celek. Tyto zprávy však zatím zůstávají na úrovni nepotvrzených spekulací. 

Váš názor Další článek: USA varují před čínským protiteroristickým zákonem. Pomůže špionáži

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,