Technologie | Samsung

Galaxy Note 7 má problém s vybuchujícími bateriemi. Nových telefonů se už bojí i americké letecké úřady

Galaxy Note 7 měla být pro Samsung největší chlouba, krátce po uvedení na trh to ale vypadá na největší průšvih. Na vině jsou vadné baterie, které vybuchují.

Aféra bude mít větší dosah, než se na první pohled mohlo zdát. I když Samsung učinil rozhodnutí stáhnout všechna zařízení tohoto typu z obchodů, spousta lidí si je stihla koupit, a tak stále hrozí další případy výbuchu. Toho se bojí i americká Federální letecká správa, která vydala bezprecedentní varování - lidé si Galaxy Note 7 nemají brát do letadel, a když to jinak nepůjde, musí zůstat vypnuté a mimo nabíječku.

Existuje totiž možnost, že výbuch či samovznícení zařízení způsobí požár letadla. Že to není až tak divoká představa dokazuje případ muže z Floridy, o kterém informovala televize Fox News. Ve svém Jeepu nechal Galaxy Note 7 nabíjet, zařízení vybouchlo a po chvíli měl jak po telefonu, tak po vozidle.

562945715
I takhle může skončit vaše auto, když v něm necháte nabíjet Galaxy Note 7

Jako první k zákaz používání a nabíjení nového Samsungu vydaly australské letecké společnosti. Pečlivě začaly kontrolovat, zda mají majitelé Galaxy Note 7 na palubách letadel zařízení vypnutá a zda je nenabíjí.

Problémy s výbuchy jsou způsobeny lithiovými bateriemi, u kterých se čas od času podobné neduhy při výrobě objeví. Ostatně, zaznamenány jsou i případy vzplanutí například vozidel Tesla. Podle odborníků je to dáno tím, že se technologie lithium-Iontových baterií postupným vývojem stále optimalizuje na vyšší efektivitu, přičemž se však zvyšuje vnitřní zátěž článků a s tím spojené riziko vnitřního propálení elektrod.

Samsung stávajícím zákazníkům baterie vymění a prodej obnoví po prověření a zajištění bezpečných akumulátorů. Kauza firmu vyjde odhadem na miliardu dolarů.

Diskuze (16) Další článek: Už žádná tiskárna od Samsungu. Korejci chtějí jejich výrobu prodat HP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,