GlobalFoundries si kupuje licenci na 14nm výrobu od Samsungu

Boj v oblasti výrobních technologií, které mohou způsobit i výrazné zpoždění či posun s vývojem pokročilejších čipů, se opět trochu rozvíří.

Společnost GlobalFoundries, která už velmi dlouhou dobu připravovala vlastní výrobní technologií 14XM, oznámila, že vývoj v této oblasti ukončuje a licencuje pokročilejší verzi 14nm technologii výroby FinFet (3D tranzistory) od Samsungu, která už je v rámci vývoje a optimalizace mnohem dále. První čipy by dle tvrzení měly být hromadně vyráběné už na konci tohoto roku, pokud ale budeme brát starší odhady od GlobalFoundries, bude to pravděpodobně o něco později.

Jedná se o významný milník pro AMD, Nvidii nebo třeba i Apple a další společnosti, které pokročilejší výrobní proces využijí pro své složité čipy. Vzhledem k tomu, že Intel chystá 14nm čipy už ke konci roku, mohlo by AMD s novou generací teoreticky konečně začít konkurovat Intelu na poli spotřeby a výkonu. Nové 14nm tranzistory totiž umožní snížit spotřebu až o 35 % v porovnání s 20nn technologií. AMD přitom stále musí vyrábět zastaralou 28nm technologií – mezigenerační skok by tak mohl být obrovský.

Diskuze (11) Další článek: Český trh s tablety a smartphony si porcují asijské firmy

Témata článku: , , , , , , , , ,