Technologie | Facebook | Google

Google a Facebook položí společný kabel. Spojí Los Angeles s Hongkongem a bude přenášet 15 000 GB za sekundu

Google, Facebook a operátoři Pacific Light Data Communication a TE Subcom začali budovat nové podmořské spojení mezi Los Angeels a Hongkongem. Kabel bude mít délku 12 800 km a přinese propustnost 120 Tb/s – teoreticky jím tak může za sekundu protéct 15 000 GB za sekundu. K jeho uvedení do provozu má dojít v roce 2018.

PLCN.png
Spojení Pacific Light Cable Network spojí Los Angeles a Hongkong

Svoji kapacitou bude minimálně v případě pacifických spojení rekordní. Aktuálně drží první místo kabelový systém FASTER, který nabízí polovičních 60 Tb/s. Google z této propustnosti využívá šestinu.

Nové spojení s názvem Pacific Light Cable Network se stane šestým v pořadí, ve kterém se angažuje Google. Přidá se k projektům Unity, SJC, FASTER, MONET a Tannat. Postará se například o rozšíření kapacit pro provoz hostingového systému Google Cloud, snížení odezvy Facebooku při komunikaci na asijský kontinent a samozřejmě provoz zmíněných operátorů.

Nejvyšší propustnost co se týče podmořských spojení, nabídne spojení MAREA, které od letošního srpna budují Microsoft společně s Facebookem. Atlantickým kabelem budou mezi Bilbaem a Virginia Beach protékat data rychlostí až 160 Tb/s.

Diskuze (20) Další článek: Galerie: Japonsko zveřejnilo úchvatné fotky Měsíce. Vypadají jako namalovaný kýč

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,