Android | Operační systémy | Mobility

Google bude vydávat nový Android několikrát do roka. Z toho se výrobci telefonů zblázní

Google vypustil do světa Android 7.0 s kódovým označením Nougat, který nejprve zamíří na telefony Nexus 6 a novější. Dále ještě na Pixel C a Nexus Player.

Mnohem zajímavější informací než samotné uvolnění systému je však poznámka viceprezidenta vývoje ohledně budoucnosti vydávání nových verzí Androidu.

Dave Burke se totiž na vývojářském blogu nechal slyšet, že nyní bude Google vydávat průběžné čtvrtletní aktualizace. Na té první se již začalo pracovat a dorazí na podzim – dost možná s novými telefony z programu Nexus.

Google samozřejmě vydával občasné aktualizace Androidu již dříve, ale bez nějakého jasného časového rámce – když opravil chyby, jednoduše vydal třeba Android 6.0.1. Burkeho příslib naopak napovídá hlubší plánování nových funkcí a jejich rozložení v čase. Čtvrtletní upgrady totiž nemají být jen jakési bugfixy, ale přinesou skutečně nové funkce, úpravy GUI a tak dále.

123903873
Android zůstává i nadále silně fragmentovaný. Prakticky polovina všech aktivních telefonů používá prehistorické verze 4.4 a nižší.

Suma sumárum, už bychom se napříště neměli těšit na nový Android jen jednou do roka, ale v ideálním případě hned několikrát. Zůstává samozřejmě otázkou, jak se bude tato dynamika vývoje zamlouvat výrobcům telefonů, kteří jsou většinou zcela neschopní držet krok již se současným tempem vývoje a nestydí se prodávat telefony s dva roky starou verzí Androidu.

Diskuze (89) Další článek: Mozilla hledá nové logo. Můžete jim dát vědět, které se vám líbí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,