Google: Chceme doručovat zboží pomocí dronů už v roce 2017

Loni v létě představil Google svůj projekt experimentálního dronu Wing, který umí vertikálně vystoupat jako kvadroptéra, pak se ale motory přetočí a letoun jako kluzák může nabrat díky mohutnému křídlu mnohem rychlejší a úspornější dálkový let.

Tehdy to byl jen experiment prezentovaný na australském venkově, kde by snad něco podobného mohlo i fungovat, ale Google má očividně mnohem větší ambice, ve Washingtonu totiž oznámil, že chce vstoupit do komerční distribuce zboží pomocí dronů už v roce 2017. Má mu v tom pomoci i vyjednávání s americkým leteckým úřadem FAA, který zatím teprve formuluje nová pravidla pro komerční využívání bezpilotních letounů.

 O komerční používání dronů má zájem i Amazon, který se se svou vizí Prime Air pochlubil už před dvěma lety a letos na sklonku července prezentoval na konferenci NASA UTM 2015 projekt organizace letového provozu pro bezpilotní komerční letouny. Pokud totiž budou nebe křižovat stovky a tisíce dronů, bude je muset koordinovat nějaká nová služba. Na rozdíl od řízení běžného letového provozu se obecně počítá s tím, že se bude jednat o plně automatizovaný nebo částečně automatizovaný systém, který bude přidělovat dronům povely a i drony samotné budou vybavené ochranou před vzájemnou kolizí.

Klepněte pro větší obrázek
Vize organizace letového provozu pro drony podle Amazonu

Podle Amazonu by se mohly amatérské kvadroptéry a komerční drony s krátkým doletem pohybovat ve výšce do 61 metrů. Ve vyšších hladinách do 122 metrů by pak létaly dálkové drony. Následovalo by třicetimetrové bezpečnostní pásmo a nad ním už prostor pro stávající leteckou dopravu.

Diskuze (3) Další článek: G. Skill uvádí operační paměti DDR4 pro notebooky s kapacitou až 64 GB

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,