Google | Web | Vyhledávače

Google potrestá weby s hromadou reklamy. Začne na mobilech

Google od příštího roku zpřísní řazení stránek s reklamou ve svém mobilním vyhledávači. Webmasteři některých webů tedy dostali několik měsíců na to, aby případně zjednali nápravu.

Oč půjde? Googlu se nelíbí weby, které hned po načtení stránky zobrazí reklamu, která překryje samotný obsah na malém displeji telefonu. Přesně tyto reklamy a další, které budou vyžadovat nějaký krok uživatele, aby se zobrazil kýžený obsah, počínaje příštím rokem sníží PageRank daného webu a v seznamu výsledků se tedy zobrazí níže než doposud.

537358069
Podobné použití překrývající reklamy bude Google na mobilech trestat snížením PageRanku

Google ve svém blogovém zápisku zároveň ujistil webmastery, že změna pravidel se nebude týkat legitimního použití různých technik pop-up, kdy se například po načtení stránky zobrazí žádost o souhlas s ukládáním cookies, dialog pro volbu věku apod. Bude-li se však jednat o reklamu, v mobilním vyhledávači dopadne web špatně.

366660794
Legitimní použití překrývajících dialogů kvůli volbě věku apod. bude v pořádku

Zůstává samozřejmě otázkou, jestli se časem pravidlo nepřesune i na desktop, kde je úvodní reklama poměrně rozšířená a to i u velkých zahraničních zpravodajských webů. Snížení pozice ve výsledcích by se tedy dotklo velké části komerčních webů.

Diskuze (40) Další článek: Pinterest koupil Instapaper, který bude i nadále fungovat jako samostatná aplikace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,