Google prý chystá Babble, sjednocení všech svých komunikátorů

Google podle šuškandy na internetu připravuje další fázi sjednocování svých služeb. Pokud v minulých letech došlo k sjednocení sociálních a z velké části publikačních funkcí okolo uživatelských profilů, čímž vlastně vzniklo Google+, nyní by se mělo to samé odehrát na poli rychlé IM komunikace.

GTalk.png
Google nabízí hromadu komunikačních služeb, ale je to guláš. Desktopový klient GTalk se například za posledních několik let nedočkal jakékoliv aktualizace.

Podle webu Geek.com připravuje Google systém Babble, který by měl sjednotit všechny komunikační systémy Googlu do jednoho okénka. To znamená, že ať už budete chtít poslat druhé straně jen textovou zprávu, nebo půjde o videochat Hangout či třeba obrázek a prý dokonce i telefonní hovor ze služby Voice, vše budete moci uskutečnit z jednoho unifikovaného nástroje tu v Google+, tu zase v Gmailu. Babble by měl tedy podle nepotvrzených zpráv spojit především GTalk s Hangoutem a VoIP službou Voice.

Sami uživatelé z této změny budou určitě pouze těžit, otázkou ale zůstává, jak bude třeba fungovat interkomunikace s ostatními chatovacími servery na protokolu XMPP, na kterém je postavený i GTalk a díky tomu umí jakžtakž komunikovat s nejrůznějšími jabberovými službami.

Je klidně možné, že v rámci integrace a tedy kvůli rozšíření původních kompatibilních protokolů přestane výhledově Babble podporovat federalizaci, tedy propojení s otevřeným světem protokolu XMPP, a stane se z něj běžný uzavřený proprietární protokol jako třeba ICQ, iMessage od Applu nebo Messegner od Microsoftu. Tím by se odstřihnul od světa Jabberu.

Momentálně se očekává, že jestli Google něco podobného opravdu plánuje, vytasí se s tím nejspíše na květnové výroční konferenci I/O.

Diskuze (19) Další článek: BlackBerry se angažuje v Česku a chce být světová trojka

Témata článku: , , , , , , , , , , ,