Google se spojil s Facebookem pro Open Compute Project a datacentra

Už před pěti lety představil Facebook vlastní Open Compute Project, který je zaměřen na otevřený standard v oblasti návrhů datacenter a serverů v co nejefektivnější podobě. Facebook má obrovská datacentra po celém světě a musí být co nejúspornější, aby byly náklady při provozování platformy Facebooku a dalších aplikací co nejnižší. Aby ale Facebook posouval návrh rychle kupředu, rozhodl se vlastní architekturu poskytnout všem a spojit se s dalšími důležitými partnery v této oblasti.

Zatímco dříve byl návrh takových serverů a datacenter výhradně v rukou společností jako IBM nebo HP, Open Compute Project přináší stejný přístup, jako například Linux v oblasti operačních systémů. K dispozici je otevřená platforma, ke které mají všichni přístup a mohou jí společně vylepšovat.

Facebook ale nebyl sám, kdo si začal navrhovat datacentra, mezi takové společnosti patří i Google, který poměrně dlouho nebyl součástí OCP. Nyní ale Google oficiálně oznámil, že se do projektu také zapojuje a přináší první vlastní vylepšení pro konstrukci v oblasti 48V architektury.

Klepněte pro větší obrázek

Google se tak připojil k dalším velikánům, kteří už jsou v projektu zainteresovaní – Microsoft, Apple, Cisco, Intel, Rackspace, Lenovo, Bank of America, Goldman Sachs, Fidelity a další.

Zatímco menší, střední i větší společnosti už ve stále větším počtu případů pomalu přechází na nějaké cloudové řešení od zmíněných hráčů, nestaví si tak vlastní hardwarové datacentrum, protože je to finančně velmi nákladné. Open Compute Project by ale mohl probudit i novou vlnu společností, které budou stavět vlastní datacentra na nejmodernějších standardech, což je vzhledem k nutné konkurenceschopnosti v oblasti výkonu a celkové spotřeby datacentra určitě nutností.

Klepněte pro větší obrázek
Ukázka jednoho ze serverů OCP (Zdroj: Wikipedia)

Stále však jde o projekt, který je cílen především pro větší společnosti s tisíci servery, což by se ale do budoucna mohlo změnit. Do projektu se totiž zapojili i výrobci serverového hardwaru, kteří se přizpůsobují na nové standardy, takže je lze do budoucna potenciálně použít i pro stavbu menších řešení.

Váš názor Další článek: Toyota vyvíjí navigační límec pro nevidomé. Pomůže v budovách nebo přečte nápisy na ulici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,