Google | Automobily | Patenty

Google si zažádal o patent, který by mohl naznačovat robotickou taxi službu

Americký úřad USPTO na sklonku loňského roku zveřejnil patentovou přihlášku 20160370194 s názvem Determining Pickup and Destination Locations for Autonomous Vehicles.

Samotný patent až tak zajímavý není – popisuje jednoduše řečeno problém, kdy chcete vyzvednout v bodě X, které ale nemusí být přímo dostupné pro autonomní vůz (pěší zóna, zákaz zastavení aj.), a tak software vybere několik nejbližších možných variant.

723573009 517451321
Výběr nejdostupnějšího místa vyzvednutí podle patentové přihlášky Googlu

Mnohem zajímavější je skutečnost, že si o něj vlastně už před rokem a půl zažádal Google. Ke zveřejnění došlo až nyní, přičemž v mezidobí dislokoval Google vývoj a případnou komercializaci autonomní automobilové technologie do samostatného startupu Waymo.

Kdyby si o podobný patent zažádal třeba Uber, bylo by to docela pochopitelné, ale Google? Jde pouze o případnou ochranu technologie před patentovými trolly, anebo v Mountain View přinejmenším v minulosti uvažovali o vlastní taxi službě, která by použila právě jeho autonomní vozy? Kdo ví.

147776246
Patentová přihláška Googlu

Zatím na to není prakticky nikde na světě připravená legislativa, a tak se diskutuje jen o všemožných pilotních a experimentálních provozech, nicméně je to oblast, o které uvažují prakticky všechny next-gen služby včetně zmíněného Uberu a dalších.

Patentová přihláška tak potvrzuje, že o něčem podobném uvažuj í i v Googlu, tedy Waymu.

Diskuze (15) Další článek: Piráti objevili způsob, jak z YouTube udělat (nejen) pornokatalog

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,