Google zatím v Británii nechystá kvůli Brexitu žádné změny

V rámci britského referenda bylo rozhodnuto, že Velká Británie opustí Evropskou unii, s čímž je spojená velká spousta komplikací. Eric Schimdt, který v současnosti zastává pozici výkonného předsedy Alphabetu, ale prohlásil, že Google neplánuje žádné okamžité změny.

Google má sídla v mnoha zemích EU, mezi kterými je Irsko, Německo, Francie nebo také Británie, která už nebude v Evropské unii. Objevily se tak obavy, že se bude Google snažit vše řešit optimalizací a přemístit tak sídlo do jiné země, podobně jako to chystají některé jiné společnosti.

Eric Schmidt ale na pařížské konferenci oznámil, že změna sídla je zatím nepravděpodobná, což může být jistě dobrá zpráva pro současné zaměstnance, kterých je několik tisíc. Nové kanceláře Googlu v Londýně pojmou přibližně 2 500 lidí, přičemž původně se plánovala stavba nového sídla, které by bylo připraveno až pro pět tisíc lidí.

Je jasné, že pro Google je to komplikace z mnoha ohledů, ale přesunutí sídla do jiné země by byl ještě větší problém, než vyšší náklady například na právní a účetní služby. Google byl a stále je založen především na chytrých mozcích, které není snadné získat a Londýn jako hlavní město nabízí dostatečnou zásobu expertů, které Google potřebuje a určitě by je nebylo tak jednoduché získat kdekoli jinde.

I když se Eric Schmidt vyjádřil ve smyslu toho, že „aktuálně“ nechystají žádné změny, zatím není jisté, co vše se kvůli Brexitu stane do budoucna. Google respektive Alphabet díky globálnímu působení ale jistě dokáže vyřešit případné problémy, které nastanou v rámci digitální ekonomiky mezi Evropskou unii a Velkou Británii.

Sám Eric Schmidt se vyjádřil na podporu sjednocení zemí minimálně v oblasti digitální platformy, která usnadňuje rozvoj a fungování na těchto trzích. I přes Brexit tak doufá alespoň v jednotné podmínky pro digitální podnikání v Evropě.

Diskuze (3) Další článek: O Linkedin soupeřilo pět společností, mezi nimi Google i Facebook

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,