Grafiky do desktopů už netáhnou, prodeje vytrvale klesají

Klasické grafické karty do stolních počítačů zažívají dlouhodobý pokles prodejů. Je za tím přechod na mobilní počítače nebo integrované čipy. Do budoucna však stále mají co říct.

Že klesají počty prodaných desktopů, víme už dostatečně dlouho. Naposledy jsme o výrazném propadu v našem regionu psali v dubnu. Aktuální zprávy, které hovoří o prodejích za druhé čtvrtletí, ukazují i propady prodejů jednotlivých komponent. Sestupující tendence se však nejvíc dotkla desktopových grafik, jejichž prodeje se za uplynulé tři měsíce propadly na desetileté minimum. O zprávě agentury JPR informoval web Kitguru.

Integrované grafiky stále použitelnější

Ačkoliv data hovoří o dodaných kartách samotnými výrobci, reálné prodeje koncovým zákazníkům se příliš lišit nebudou. Za druhé čtvrtletí tohoto roku výrobci vyexpedovali 9,4 milionů grafických karet. Vloni to bylo za stejné období o 2,1 milionů víc.

jpr_aib_q2_2015.png
Dodávky diskrétních grafik se dostaly na minimální hodnoty

Vedle klesajícího zájmu o tradiční desktopy mohou za pokles i další faktory. Je to především vyšší zájem o integrované grafiky, které nejsou do těchto statistik započítávány. Ty mnohdy u běžných uživatelů bez problémů nahradí diskrétní grafiky, bez nichž se ještě nedávno uživatelé neobešli. Dobře to dokresluje zvyšující se tržní podíl Intelu mezi celkovými dodávkami všech grafických čipů. Tam Intel toto čtvrtletí držel 75,2 %, Nvidia 14,1 % a AMD 10,7 %. Intel byl jediným dodavatelem grafik, který dokázal zvýšit podíl ve srovnáním s předchozím čtvrtletím.

PR1MW.JPG
Tržní podíly hlavních výrobců za poslední dvě čtvrtletí a srovnání s loňskými hodnotami (data obsahují desktopové i integrované grafiky) 

Jedním z faktorů, který prodeje grafických karet v letech 2012 a 2013 udržel na stabilní úrovni byla „bitcoinová bublina“, v rámci které se kdekdo zapojoval do těžby kryptoměn a do těžebních počítačů se nakupovaly grafické karty ve velkém. V následujícím roce už je ale znát o to strmější pád prodejů nových karet.

4K a virtuální realita se bez výkonných grafik neobejdou

Druhé čtvrtletí však bývá tradičně nejslabším obdobím roku a za tři měsíce budeme minimálně v mezičtvrtletním srovnání sledovat růst. U AMD se do prodejů promítnou uvedené (většinou přeznačené) grafiky z řady R9 300 a také zbrusu nové R9 Fury.

jpr_aib_q2_2015_shares.png
Souboj Nvidie a AMD na poli diskrétních grafik má v posledních době už zcela jednoznačného vítěze 

Do budoucna je jisté, že se z trhu dále budou postupně vytrácet levné modely karet, které již výkonově nahradí integrované čipy. Stále však bude dostatek tržního prostoru pro uplatnění výkonných grafik, které budou schopny nabídnout herní zážiky při vyšším rozlišení a především pak ve virtuální realitě. 

Diskuze (84) Další článek: Přes chytrou ledničku od Samsungu můžou hackeři získat údaje k Gmailu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,