Linkedin | Hacking

Hacker zodpovědný za útok na LinkedIn byl dopaden v Praze. Policie zveřejnila video ze zatýkání

Ve středu 5. října zatkla Policie v jednom z pražských hotelů Jevgenije N. (29) původem z Ruska. Interpolem na něj byl vydán zatykač a spolupráce na jeho dopadení probíhala především s FBI. Policie potvrdila, že se jedná o hackera, který se v minulosti zaměřoval na cíle ve Spojených státech. A ačkoliv nebyl oficiálně potvrzen útok na LinkedIn z roku 2012, je velmi pravděpodobný, píše Reuters.

David Schön, tiskový mluvčí Policejního prezidia v oficiální zprávě dodává: Hledaný byl zákrokem policistů natolik překvapen, že nekladl žádný odpor. Bezprostředně po zadržení se u muže projevil kolapsový stav a policisté mu museli neprodleně poskytnout první pomoc a nakonec byl hospitalizován v nemocnici. Městský soud v Praze rozhodl o mužově vzetí do vazby. O vydání hackera do USA budou nyní rozhodovat justiční orgány.

Útočníci v roce 2012 získali přes 164 milionů hesel šifrovaných pomocí SHA1 bez soli. Mohly být tedy dešifrovány poměrně rychle. Postupně se databáze loginů objevily na webu k prodeji a oficiálně byl únik dat potvrzen letos v květnu.

Diskuze (8) Další článek: Linuxový Bash ve Windows 10 si už rozumí s EXE programy. Kam až Microsoft zajde?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,