Homedale: Sledování Wi-Fi přenositelně a zdarma

Pokud vám nestačí informace, které vám o dostupných Wi-Fi sítích dodává nativně operační systém, nebo nejste spokojeni s jejich podobou, můžete vyzkoušet malou a šikovnou utilitku.

Homedale je miniaturní nástroj, který slouží k monitorování bezdrátových sítí, AP zařízení a jejich parametrů. Velkou výhodu má program ve své nenáročnosti na systémové prostředky a znalosti uživatele, dále v bezplatné licenci a konečně v absenci instalace. Spustitelný soubor aplikace stačí pouze rozbalit a umístit v podstatě kamkoli, třeba na flashku, a program poběží naprosto bez problémů.

Jedno okno, čtyři záložky

Spuštěním programu dojde k zobrazení jeho hlavního a jediného okna, které je rozděleno na čtyři záložky. První prozradí informace o používaném adaptéru ve vašem počítači. Zjistíte informace o síťové kartě, její název, její IP adresu pro vnitřní síť a také jedinečnou MAC adresu.

sshot-1.png
Přehled o vlastním adaptéru na úvod.

Druhá záložka je už čistě ve znamení informací o přístupovém bodu, tedy AP zařízení. Zjistíte zde seznam dostupných vysílačů, rovněž jejich MAC adresu, výrobce a typ, sílu signálu, druh šifrování, frekvenci, na níž pracují, čas, kdy byly zachyceny a také přenosovou rychlost. Podle všech těchto údajů lze nalezené položky řadit.

sshot-2.png
Sledování AP ve vašem okolí.

Graf a nastavení

Aktuální kvalita a síla signálu nemusí být ovšem vždy tím nejvhodnějším určujícím prvkem, podle nějž se rozhodnete pro volbu sítě. Teprve dlouhodobější měření ukáže, zda jsou sledované Wi-Fi ve svém signálu stabilní, nebo naopak jeho kvalita značně kolísá. K tomu vám pomůže přehledný graf, který naleznete pod třetí záložkou.

sshot-3.jpg
Dlouhodobější měření kvality signálu.

Konečně čtvrtá a poslední záložka se týká nastavení aplikace. To je ovšem velice strohé, takže kromě změny pozadí grafu měřícího signál, automatické aktualizace a vymazávání starých AP ze seznamu, toho zde mnoho nenajdete. Homedale je ale jinak šikovný a mobilní pomocník, který je vám vždy zdarma k dispozici.

Diskuze (5) Další článek: Thin Mini-ITX: sestavte si vlastní počítač v monitoru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,