Hon na chybový Flash: Firefox ho blokuje, Facebook ho nechce

Ve Flashi byly před pár dny objeveny další dvě kritické zranitelnosti, které se dotýkaly Windows, OS X i Linuxu. Univerzální díra umožnila případným útočníkům převzít kontrolu nad systémem. Flash je dlouhodobě terčem kritiky z hlediska bezpečnosti a v Mozille už došla trpělivost – Firefox ve výchozím nastavení začal Flash blokovat. A bezpečnostní šéf z Facebooku na Twitteru vyzval Adobe, ať už Flash konečně odstaví.

Zařazení všech verzí Flashe mezi blokované doplňky oznámil šéf Firefoxu na Twitteru. Vzápětí dodal, že je to dočasné opatření, které bude v platnosti do doby, dokud nebudou ve Flashi zaceleny všechny známé chyby. A i k této podmínce dopsal „prozatím“, do budoucna se prostě počítá s trvalou odstávkou Flashe. Nicméně stále platí, že kdo chce, může si Flash zapnout ručně.

To Alex Stamos, který má u Facebooku na starost bezpečnost, už by nejradši s Flashem skoncoval natrvalo. Vyzval Adobe, aby firma oznámila konec vývoje a podpory Flashe a aby ve stejný den skončila podpora i v prohlížečích. Tím by všichni tvůrci webů byli motivováni flashové prvky odstranit a místo toho použít modernější a bezpečnější řešení. Adobe se ale k oficiálnímu odpískání Flashe stále nemá, a tak stále přežívá, i když je všem jasné, že je to aktuálně už jen problematická technologie bez budoucnosti.  

Diskuze (72) Další článek: Čech v Microsoftu stvořil nástroj běžící na milionech PC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,