HP hlásí další propady, příští rok bude stěžejní. Firma začne i s 3D tiskem

Technologický obr Hewlett-Packard zakončil fiskální rok 2013 poměrně úspěšných čtvrtletím, minimálně v porovnání s kvartály předchozími a očekáváním analytiků. I tak ale čtvrtletní tržby meziročně klesly o 3 procenta na 29,1 miliardy dolarů a zisk se propadl dokonce o 13 procent. Firma je uprostřed transformace, v rámci které chce během příštího roku vstoupit do byznysu s 3D tiskem.

„Celkově jsem s naším pokrokem spokojená, ale stále toho máme hodně na práci,“ uvedla výkonná ředitelka HP Meg Whitman na konferenčním hovoru s novináři a analytiky. Pod jejím vedením bylo letos propuštěno kolem 13 tisíc lidí a další tisíce mají následovat i ve fiskálním roce 2014. Velká část uspořených prostředků poteče do posíleného výzkumu a vývoje, který výrazně oslabil za éry dřívějšího šéfa HP a současného prezidenta Oraclu Marka Hurda.

Whitman byla do čela HP jmenována koncem roku 2011 a od té doby se snaží firmu restrukturalizovat. Její původní plán počítal s tím, že se otočení směru povede minimálně během 5 let. Současné oživení může naznačovat to, že jsou věci na dobré cestě, stěžejním rokem pro celé uzdravení má ale podle Whitman být rok 2014.

Nižší ceny a sázka na 3D tisk

HP chce mimo jiné získat zpět své propadající se tržní postavení v mnoha oblastech. Současné plány mluví o tom, že společnost začne se snižováním cen hardwaru, zejména počítačů. To se jeví jako reakce na oznámené plány konkurenčního Dellu, jež se po odchodu z burzy nemusí maržemi zodpovídat akcionářům a Wall Streetu a začíná být cenově hodně agresivní. To má mimo jiné za následek to, že ve velkých tendrech vyhrává zakázky na dodávku počítačů právě nad HP.

HP se relativně drží v dodávkách osobních počítačů do firemního prostředí, prodej koncovým zákazníkům se ale v posledním čtvrtletí propadl o 10 procent, což v podstatě kopíruje propady celého PC trhu. Společnost na nové poměry v koncových zařízeních reaguje například vydáváním přístrojů s Androidem a plánuje vydat nové a poměrně různorodé produktové řady svých strojů.

Whitman přemýšlí i o nových oblastech podnikání a v příštím roce chce blíže představit své plány s 3D tiskem. Tradiční tiskárny se do budoucna totiž nejeví jako ten nejvíce lukrativní byznys s tím, jak firmy a uživatelé díky mobilním zařízením a cloudům méně tisknou, příchod do 3D se tedy jeví jako potenciálně zajímavý. Meg Whitman uvedla, že HP prozatím v této oblasti neplánuje žádné akvizice a vše zvládá vlastními silami a výzkumem.

Serverovou divizi zase mají do budoucna táhnout stroje postavené na mobilních čipech. Projekt Moonshot získal první velké zákazníky, prozatím ale není pro všechny, spíše pro internetové giganty jakými jsou Microsoft, Yahoo, eBay a další. V Česku 2 servery Moonshot testuje Seznam, který je velmi spokojen se spotřebou a výkonem modelů s čipy Intel Atom. Na produkční nasazení ale Moonshot prozatím nevidí.

Tradiční servery si v HP připsaly růst, přístroje pro takzvané business critical aplikace se ale propadly o 17 procent. Divize enterprise, do které spadají i IT služby, spadla o 9 procent. Tento trend je nicméně možné pozorovat i u jiných firem na trhu.

HP celkově za rok 2013 utržilo 112,3 miliardy dolarů, minulý rok to byly 120,4 miliardy. Oproti loňskému roku ale firma nemusela odepsat 8 miliard za nepovedenou akvizici společnosti EDS a 8,8 miliardy za rovněž nepříliš slavné Autonomy.

Akcie si po oznámení výsledků připsaly v after market 6 procent. Očekává se, že Meg Whitman a její spolupracovníci oznámí další novinky a směřování na konferenci Discover, která se uskuteční v prosinci v Barceloně.

Diskuze (12) Další článek: Apple získal patent na dynamické ostření fotoaparátů Lytro

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,