HP sloučí divize počítačů a tiskáren. Bojuje s poklesem zisku

Společnost HP sloučí divize osobních počítačů a tiskáren do jedné. Obě sekce se v posledních měsících potýkají s podobnými problémy – nízkými maržemi a klesající poptávkou. Výkonná šéfka jedné z největších technologických firem světa Meg Whitman k tomuto kroku přistoupila v rámci probíhající ozdravovací kúry. Informaci jako první přinesl server All Things D přidružený k Wall Street Journal.

HP v posledním fiskálním čtvrtletí oznámilo propad zisku o 44 procent a nová šéfová zároveň s tím oznámila proces restrukturalizace. Ten mimo jiné počítá s výrazným zjednodušením portfolia, zeštíhlení společnosti a snižováním nákladů. „Obrat neuděláme dříve než za 2 roky a může trvat 3 i více let,“ řekla už dříve ke svým plánům.

Více než polovina příjmů HP

Ono zjednodušení a zeštíhlení už dostává první obrysy. Divize Personal Systems Group (PSG) a Imaging and Printing Group (IPG) nyní spadnou pod jedno velení viceprezidenta Todda Bradleyho, který od roku 2005 vede divizi osobních počítačů. Dosavadní šéf tiskové divize Vyomesh Joshi po 31leté kariéře v HP odchází do důchodu. Bradley, který dříve mimo jiné šéfoval Palmu, tak získává obrovskou moc a zodpovědnost – divize PSG a IPG stále tvoří 52 procent z celkových příjmů HP.

Klepněte pro větší obrázek
Nová sjednocená divize se stane nejvýdělečnější částí HP.

Osobní počítače a tiskárny za loňský rok HP vygenerovaly příjmy ve výši 65 miliard dolarů se ziskem 6,3 miliardy dolarů. V posledním čtvrtletí se ale prodeje obou sekcí propadly – tiskárny o 7 procent a počítače dokonce o 15 procent.

V případě počítačů je to zaviněno nejenom roztříštěností produktových řad (Whitman chce modelů udělat co nejméně ve stylu Applu), ale také nástupem tabletů a chytrých telefonů. Klesající zájem o tisk pak zapříčiňuje především sdílení dat přes internet (fotky a data v cloudu) a nahrazování tištěných reklam digitálními. HP často prodává tiskárny s mírnou ztrátou, aby si příjmy a zisk kompenzovalo na prodeji originálních náplní. Pokud ale uživatelé a firmy budou nadále méně a méně tisknout, tento tradiční byznys může v HP hrát stále marginálnější roli.

Přesun k infrastruktuře a službám

Hewlett-Packard si od sloučení dvou tradičních odvětví slibuje jejich úzkou integraci, spolupráci při vývoji a uvádění na trh a možnost sestavovat integrované balíčky a služby. Jak počítačová, tak tisková divize nabízí produkty pro koncové a firemní zákazníky. Na spojení se samozřejmě objevují dva názory. Ten optimistický říká, že HP bude mít dva spotřebitelské produkty pod jednou střechou, pesimistické hlasy ale poukazují na to, že se jedná o dva naprosto odlišné produkty.

Klepněte pro větší obrázek
Todd Bradley (vpravo) šéfoval Palmu a od roku 2005 v HP vede divizi osobních počítačů (PSG). Léo Apotheker jí chtěl úplně zrušit, Meg Whitman jí naopak oživuje a spojuje s tiskárnami.

V kuloárech a neformálních diskusích mezi zaměstnanci HP se o sloučení divizí mluvilo už delší dobu. Ostatně nebude to poprvé, co osobní počítače a tiskárny v této firmě splynou v jedno tělo. Pod jednu střechu už je umístila bývalá šéfka Carly Fiorina. Po jejím odchodu v roce 2005 je však její nástupce Mark Hurd rozdělil.

I když tiskárny a počítače stále tvoří nadpoloviční část příjmů společnosti, HP se chce postupně přesunout k byznysu s vyšší marží. Staví proto konvergovanou infrastrukturu složenou ze serverů, storage systémů, sítí, bezpečnostních produktů a IT služeb. Do budoucna si hodně slibuje od koupené technologie Autonomy, která umí analyzovat nestrukturovaná data (těch je více než 80 procent) a vytvářet z nich informace využitelné v byznysu. Firma počátkem roku uvedla novou generací serverů.

Diskuze (3) Další článek: Pákistán dává ruce pryč od plánovaného superfirewallu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,