HP zveřejnilo první finanční výsledky po rozdělení, prochází očistcem

Společnost Hewlett Packard zveřejnila první finanční výsledky od rozdělení na dvě společnosti - HP Inc. se soustředí na počítače a tiskárny, Hewlett Packard Enterprise pak na podnikovou sféru (servery, cloud). Výsledky za čtvrté čtvrtletí roku 2015 ale nedopadly příliš dobře.

HP totiž nedosáhlo stanovených cílů a skončilo s příjmem 25,7 miliard dolarů, zatímco původní odhad byl 26,36 miliard dolarů. Meziročně se jedná o pokles o 9 %. Zisk na akcii byl tak místo 93 centů pouze 73 centů. Celkový zisk za čtvrté čtvrtletí fiskálního roku 2015 je 1,3 miliardy dolarů.

Klepněte pro větší obrázek
Celkové výsledky příjmů HP za poslední fiskální čtvrtletí roku 2015

Podle šéfa Diona Weislera, který má na starost společnosti HP Inc., bylo poslední čtvrtletí obzvláště náročné kvůli rozdělení společnosti a předpokládá, že i následující čtvrtletí budou náročnější. V rámci dlouhodobého výhledu si ale věří, především pak v oblasti 3D tiskáren, které zažívají velký trend a HP Inc. se v této oblasti silně angažuje. V případě běžných tiskáren je ale HP nucené snižovat ceny kvůli silné konkurenci jako Epson nebo Canon. O deset procent se propadly i příjmy z tonerů a náplní do tiskáren, které přitom tvoří největší část zisku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výsledky v oblasti počítačů a tisku

Prodeje počítačů HP se i nadále propadají a nepomohlo tomu ani představení nového operačního systému Windows 10 od Microsoftu, od kterého se očekávalo oživení a zvýšené prodeje. Celkový počet prodaných počítačů klesl o 17 % a v případě notebooků pak o 5 %.

Oproti konkurenci jako Asus nebo Acer je HP velmi slabé v oblasti herních počítačů a herních zařízení, které zažívají významný růst a ostatní společnosti jako třeba i MSI se na tento segment zaměřují. Příjmy z divize tiskáren a počítačů se celkově propadly o 14 %, což je nejhorší výsledek hospodaření v roce 2015.

Mírně se dařilo v rámci HPE, kde bylo dosaženo příjmu 7,35 miliard dolarů a celkově se jedná o zvýšení o 2 %. Oblast klasických serverů rostla o pět procent, v případě segmentu podnikových kritických serverů ale došlo k propadu o osm procent. Díky akvizici společnosti Aruba si HPE polepšilo v síťové oblasti o 35 %.

Klepněte pro větší obrázek
HPE se mírně dařilo

Šéfka Meg Whitman, která má na starost právě HPE, si ale do budoucna věří a to i po velkém celosvětovém propuštění 58 tisíc zaměstnanců v průběhu posledních tří čtvrtletí, přičemž HPE propustí celkově až 30 tisíc lidí. Díky tomu se také podařilo zvýšit zisk o devět procent.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přehled výkonu v rámci celého fiskálního roku 2015

Nedařilo se ani u softwaru, kde došlo k meziročnímu poklesu příjmu o 7 % na 958 milionů dolarů se ziskem 288 milionů dolarů. Klesly i příjmy v oblasti podpory a služeb.

Klepněte pro větší obrázek
Rozložení segmentů vůči trhům s celkovými ročními výsledky hospodaření HP

Pokud jde o trendy v jednotlivých regionech, nejhorší propady příjmů jsou v případě EMEA a Asie.

Diskuze (2) Další článek: Podívejte se na tablet s nejhorší konstrukcí na světě (video)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,