IBM, Google, Nvidia a další začnou spolupracovat na vývoji čipů POWER

Oblast čipů, které pohání servery a další technologie v datových centrech, může vzkřísit trochu živé vody. Společnost IBM oznámila, že společně s několika dalšími partnery včetně Googlu zakládá alianci, v rámci níž otevře vlastní čipy Power a umožní tak jejich vylepšování a rozvoj. To může v budoucnu výrazně promluvit do serverového trhu, který je v současné době ovládán především Intelem, ale zároveň prochází velkou změnou.

V alianci nazvané OpenPower Consorcium v současné době kromě IBM působí Google, výrobce síťových switchů a dalších zařízení Mellanox, výrobce základních desek Tyan a grafický obr Nvidia. Všechny tyto společnosti nyní získají přístup k technologii čipů Power, například k nové open source variantě firmwaru, která umožní přístup k jeho funkcím. Ke sdružení se v budoucnu mohou přidat i další společnosti.

Cílem nově zformované skupiny není vytvářet pouze nové návrhy čipů pro servery, ale také pro úložná zařízení, síťové prvky a grafickou akceleraci. V podstatě se tak jedná o podobný projekt, který přes více než rokem spustil Facebook. Jeho Open Compute Project sdružuje firmy, které mají zájem o to stavět si vlastní hardware do datových center (nebo ho tam dodávat) a v rámci skupiny si vyměňovat design, návrhy, zkušenosti a podobně.

Rozšířit dopad a chytit mobilní čipy

Ze strany IBM je to chytrý krok. I když se v současné době stále více prodávají tradiční sestavené servery od běžných výrobců, zejména velké internetové a cloudové společnosti stále více budují hardwarové vybavení datových center na vlastní pěst a hledají pro ně výhodnější alternativy. I proto například HP spustilo projekt Moonshot, který zmenšil tradiční servery na minimum díky využití mobilních čipů.

IBM zároveň útočí na dominanci Intelu a platformy x86. Ta podle posledních odhadů IDC v roce 2012 tvořila 98 procent dodávek čipů do serverů, i když zde existují i alternativy jako SPARC (zejména Oracle) a právě Power od Big Blue.

IBM čipy Power využívá ve svých výkonných serverech běžících na Unixu, poptávka po těchto strojích ale neustále klesá. Propad příjmů z této oblasti v posledním čtvrtletí činil 25 procent a podobně je na tom i celá serverová divize – IBM se v prodejích meziročně propadlo o 14 procent. Nové konsorcium tak pro Big Blue znamená velikou šanci, jak dopad čipů ve velkém rozšířit. I to je podle prohlášení zástupců firmy hlavní motivace.

A s Googlem za zády je to skutečně možné. Pokud takovýto obr, který proslul právě výrobou vlastního hardwaru, začne Power ve svých datových centrech používat, může se z nového projektu stát standard a dobrá reference pro další podobné firmy. Google už se nechal slyšet, že o čipech od IBM skutečně hodně uvažuje a šance, že je začne používat, je značná.

Aliance může pomoci také Nvidii, jejíž snahy dostat se do datových center jsou velké – firma například buduje vlastní technologie pro provozování her v cloudu a pomocí grafických karet ulehčuje serverovým výpočtům.

Nové společenství začíná fungovat od těchto dnů a týkat se bude zejména nových čipů Power8, se kterými by IBM mělo začít seznamovat veřejnost v následujících měsících. Pracovat mají zejména s více jádry, PCIe 3.0, akcelerací a podobně. Finální verze by měla být k dispozici začátkem příštího roku.

Diskuze (5) Další článek: V Koreji jezdí elektrické autobusy s bezdrátovým napájením

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,