Icahn se chce zmocnit Dellu. Michael Dell by o firmu mohl přijít

Investorský matador Carl Icahn se už pojedenácté snaží vykolejit proces odkupu technologické společnosti Dell v hodnotě 24,4 miliardy dolarů pod vedením jejího zakladatele Michaela Della. Icahn, veterán Wall Street, přišel s trumfováním stávající nabídky v pátek odpoledne.

Tento čtvrtek budou akcionáři v texaském sídle Dellu hlasovat o přijetí či odmítnutí nabídky Michaela Della a firmy Silver Lake Management na odkup akcií po 13,65 dolaru za kus. Po úspěšném odkupu akcií by Dell chtěl firmu stáhnout z burzy. Michael Dell chce i za pomoci peněz od Microsoftu získat firmu zpět do soukromého vlastnictví, aby měl větší prostor pro její transformaci – ze zejména počítačové společnosti chce udělat firmu zaměřenou na cloudy a datová centra.

Icahnův další pokus

Icahn, který v Dellu vlastní 8,7procentní podíl a vede opozici vůči navrhovanému výkupu akcií, oznámil, že svou stávající nabídku na odkup v hodnotě čtrnácti dolarů za akcii vylepší warranty, oprávněními k nákupu. Za každé čtyři akcie Dellu by akcionáři obdrželi ještě jeden warrant, který by jim umožňoval nakoupit jednu akcii Dellu kdykoli během následujících sedmi let za dvacet dolarů.

Šance Icahna na úspěch se minulý týden značně zmenšily poté, co vlivná nezávislá poradenská společnost Institutional Shareholder Services doporučila akcionářům přijmout nabídku a prodat akcie po 13,65 dolaru Michaelu Dellovi. Totéž již dříve akcionářům doporučily dvě obdobné společnosti.

Carl Icahn je svým tvrdím vyjednáváním na převzetí firem pověstný. V technologické branži se například aktivně podílel na sesazení spoluzakladatele a šéfa Yahoo Jerryho Yanga, když Yang odmítl tehdejší odkupní nabídku Microsoftu.

Diskuze (6) Další článek: První placenou chybu v IE 11 objevil zaměstnanec Googlu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,