ICQ stále existuje a dohání konkurenci, nově nabízí šifrované hovory

U nás kdysi velmi populární komunikátor ICQ se v posledních letech díky silné konkurenci dostal do pozadí. Původně izraelský projekt, který je od roku 2010 v rukou ruské společnosti Mail.Ru, však nadále bojuje o přízeň uživatelů a v poslední verzi nabídl šifrování hovorů.

680466344
ICQ v tabletové verzi

Novinka se týká jak běžných hlasových hovorů, tak i videohovorů. Šifrování umožnilo nasazení nového VoIP (Voice over Internet Protocol) enginu, který využívá otevřený ZRTP protokol. Založen je na Diffieho-Hellmanově výměně klíčů a SRTP (Secure Real-time Transport Protocol) šifrování.

908111189
ICQ na mobilu. Nově s kompletně šifrovanou komunikací

Protože mluvíme o end-to-end šifrování, tedy zabezpečeném přenosu dat po celé trase mezi dvěma koncovými body (uživateli, respektive jejich zařízeními), do obsahu hovorů nemůže nahlédnout ani samotný provozovatel služby.

Aktualizované aplikace s podporou šifrování jsou dostupné pro Android , iOS a desktopový Windows. Verze pro OS X má přijít již brzy.

Připomeňme, že šifrovanou komunikaci nedávno představil i Viber. Stejně je součástí aplikací WhatsApp ,Telegram či úplné novinky Google Allo. ICQ však s jedenácti miliony uživatelů v boji proti konkurenci tahá za kratší konec.

Diskuze (38) Další článek: Hardwarový úklid u Googlu - končí přehrávač Nexus Player s Android TV

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,