IDC: prodeje chytrých telefonů už budou růst jen o jednotky procent

Trh s chytrými mobilními zařízeními zažil obrovský růst a roční prodeje se dostaly téměř k 1,5 miliardy prodaných telefonů za rok. Podle IDC jsme ale téměř na vrcholu a růst už bude výrazně pomalejší.

Letošní rok 2015 má být prvním rokem, kdy se růst prodejů oproti předchozímu roku bude měřit pouze v jednotkách procent – očekává se růst kolem 9,8 % oproti roku 2014. Celkově by se tento rok mělo prodat 1,43 miliardy chytrých mobilních telefonů.

Hlavním tahounem růstu by teď měly být rozvíjející se trhy, kde se daří především levným chytrým telefonům. To je samozřejmě dobrá zpráva pro čínské výrobce, které chrlí velké množství levných smartphonů s operačním systémem Android nebo specializovaná zařízení v rámci řady Android One. Dle vyjádření IDC lze očekávat, že se zpomalením růstu začnou výrobci rozšiřovat nabídky financování i dražších modelů tak, aby si je mohlo pořídit více uživatelů.

Klepněte pro větší obrázek
Podíl prodaných smartphonů na jednotlivých trzích dle IDC

V tomto směru už Apple v USA spustil například Apple Upgrade Program, který v rámci paušálu umožňuje mít vždy nejnovější telefon každý rok, přičemž to zahrnuje pouze pravidelné placení měsíčního paušálu. Podobných programů se tak prý dočkáme i od dalších výrobců. Systém paušálu a pravidelné výměny je pro výrobce výhodný i z toho pohledu, že má zajištěný odbyt pro nové dražší modely, na kterých má obvykle i vyšší marži.

Pokud jde o podíl jednotlivých mobilních operačních systémů pro následující roky, Android by si měl polepšit na tržní podíl 82,6 % do roku 2019, což je už poměrně malá změna oproti současným 81,2 % reprezentovaných 1,1 miliardy prodaných zařízení. Apple iOS na tom bude z pohledu růstu podobně, ze současných 226 milionů iPhonů by se měl dostat v roce 2019 na 263,4 milionů prodaných iPhonů ročně a celkový podíl se dle odhadů dostane o něco níže – na 14,1 % v roce 2019.

Klepněte pro větší obrázek
Vývoj podílů mobilních operačních systémů a počtu prodaných smartphonů podle odhadů IDC

Největší růst je předpokládaný pro systémy Windows Phone a ostatní, byť v rámci počtu kusů jde o malé hodnoty. Tento rok se totiž prodá jen 31,3 milionů telefonů s Windows Phone, přičemž v roce 2019 by to mělo být 43,6 milionů kusů.

Diskuze (5) Další článek: Microsoft uvolní javascriptové jádro prohlížeče Edge jako open-source

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,