Intelu se v prvním čtvrtletí nedařilo tak, jak si plánoval. O místo přijde 12 tisíc lidí

Intel včera oznámil finanční výsledky za první čtvrtletí tohoto roku, které byly sledované i kvůli dřívější zprávě o velkém propouštění. To se nakonec také potvrdilo.

Intel za tři měsíce utržil 13,7 miliard dolarů, což je o 7 procent víc než ve srovnání s prvním čtvrtletím minulého roku. Firma si však před čtvrtrokem plánovala příjem ve výši čtrnácti miliard, což se úplně nepovedlo. Čistý zisk se přitom meziročně takřka nepohnul – zůstává na hodnotě dvou miliard dolarů, což dělá 0,42 dolarů na akcii. Hrubá marže Intelu přitom byla na hodnotě 59,3 %.

Firma v reportu opět hovoří o nových kategoriích, které by měly zacelit padající příjmy z oblasti osobních počítačů. Více by se tedy měl Intel soustředit především na Internet věcí a také datová centra. A ačkoliv v obou těchto segmentech roste, personální optimalizace si vyžádají ještě větší vlnu propouštění, než se čekala. O místo tak přijde 11 % zaměstnanců Intelu, což je 12 000 lidí. Pracovní poměry s nimi bude Intel ukončovat v průběhu tohoto roku a propouštění by mělo skončit v polovině roku 2017. Těmito změnami by měl Intel ušetřit 1,4 miliardy dolarů ročně. Na druhou stranu bude muset vyplatit celkové odstupné ve výši 1,2 miliardy.

Mohlo by vás zajímat:

Diskuze (3) Další článek: VLC vyjde jako univerzální aplikace. Fungovat bude jak na PC, tak Xboxu nebo HoloLens

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,