Investoři se děsí výsledků Applu, čeká se konec růstu

Až dnes večer ohlásí Apple hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí, investory bude zajímat jediná věc. Prodeje iPhonů. Chytrý telefon s nakousnutým jablkem se stal pravděpodobně nejziskovějším produktem, který kdy technologické firmy vyráběly. Nejlevnější verze nového iPhonu 6s stojí na českém trhu přes 21 tisíc korun, průměrná cena telefonů na českém trhu se přitom podle analytické firmy GfK pohybuje pod pěti tisíci.

IPhony se staly důvodem, proč Apple loni v posledním loňském kvartále dosáhl nejvyššího zisku v americké korporátní historii. Euforii ale rychle vystřídaly obavy z toho, že výsledek nebude možné zopakovat, či dokonce překonat. Uvedení prvního iPhonu před osmi lety odstartovalo raketový růst akcií firmy. Cenné papíry Applu za osm let krizi navzdory vydělaly 500 procent.

Nyní většina analytiků očekává, že meziroční růst prodeje iPhonů zpomalí z 35 procent na pouhé jednotky procent. I to ale může být s ohledem na loňský závratný výsledek jen zbožné přání. „Za poslední tři měsíce akcie ztrácí dech, fondy ji s ohledem na spekulace o poklesu prodaných iPhonů vyprodávají,“ citoval deník Financial Times analytiky agentury Berenberg.

Akcie Applu v posledním roce:

Graphical visualization of Aapl

 

Dokonce i vlastní analytici Applu, kteří jsou obvykle optimističtější než zbytek trhu, připouštějí negativní meziroční změnu počtu prodaných telefonů. Tak by se stalo poprvé za osm let existence iPhonů. „Nejdůležitější bude začátek prodejů iPhonů 6s v právě probíhajícím čtvrtletí ve srovnání s posledním kvartálem loňského roku,“ napsal svým klientům Gene Munster z Piper Jaffray.

Apple vládne segmentu chytrých telefonů. Ačkoli z osmi největších hráčů mu patří 20 procent trhu, kasíruje 92 procent všech zisků, uvedl v létě deník Wall Street Journal.

Diskuze (61) Další článek: Microsoft Office povede nová šéfová

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,