Investoři začínají odstupovat od startupů v začáteční fázi, investují více do prověřených

Život startupu jako inovativní mladé společnosti, která má za cíl rychle dobít globální trh, má několik fází. V každé z nich investuje jiný typ investorů a částky se pohybují v jiných objemech. Zatímco v počáteční „seed“ fázi se jedná o angel investory a menší částky, později přichází různá a stále větší investiční kola.

Podle statistik analytické společnosti PitchBook, které přes web BusinessInsider porovnávají objemy investic u startupů za poslední roky z několika úrovní, ale dochází k velké změně.

Zatímco objem peněz, který venture kapitálové firmy investují do startupů, je na rekordní výši v oblasti 22 miliard dolarů v rámci druhého čtvrtletí tohoto roku, mění se struktura investic do jednotlivých fází. V minulých letech bylo možné vidět růst ve všech oblastech – ať už šlo o seed investice od angel investorů nebo venture kapitál.

Nyní lze ale pozorovat trend, kdy klesá poměr investic v počátečních fázích startupů a investoři tak sází spíše až na více pokročilé startupy, které už jsou typicky mnohem zajímavější a ověřené, protože jde o možné „jednorožce“.

Klepněte pro větší obrázek
Porovnání investic do různých fází startupů v průběhu posledních let (Zdroj: PitchBook, BI)

Data také upozorňují na známý trend v podobě oddalování vstupu na burzu. Typickým příkladem je v současnosti nejhodnotnější startup Uber, který se pyšní valuací kolem 70 miliard dolarů a stále jde o soukromou společnost, do které investoři pumpují miliardy dolarů.

Kvůli nižšímu zájmu o startupy v seed fázi lze očekávat i větší boj v různých formách akcelerátorů a podobně, které jsou obvykle na tyto začáteční fáze zaměřené. Posouvá se tak hranice toho, co musí startupy zvládnout sami bez externí pomoci a kdy už bude případný produkt nebo služba zajímavá pro větší investory.

Diskuze (1) Další článek: Technologické firmy prosí Evropskou komisi, aby začala financovat testy autonomních vozidel

Témata článku: , , , , , , , , , , ,