Ivo Lukačovič už zase vlastní 100 % Seznam.cz, odkoupil podíly ostatních akcionářů

Největší český internetový portál Seznam.cz založil Ivo Lukačovič už v roce 1996, ale pro rychlejší rozvoj přizval v roce 2000 investory ze švédské skupiny Spray Ventures (později Lycos Europe), kterým prodal 30% podíl na společnosti.

Dnes ale Seznam.cz oficiálně oznámil, že Ivo Lukačovič skrze vlastní kyperskou společnost Helifreak Limited odkoupil zmíněných 30 % společnosti, kterou od roku 2007 vlastnili minoritní zahraniční investoři v rámci společností Tiger Holding Four a Miura International. Získal tak opět 100 % firmy, kterou sám založil.

Seznam.cz má tak opět jediného vlastníka, kterým je právě zakladatel Ivo Lukačovič. Podíl je rozdělen do kyperské společnosti Helifreak Limited (70 %) a přímo Seznam.cz (30 %). Podle vyjádření současného generálního ředitele Seznamu – Pavla Zimy, to prezentuje stabilitu a nezávislost Seznam.cz. Cena za transakci nebyla uvedena.

Klepněte pro větší obrázek

Seznam.cz, a.s. vlastní oddělené společnosti Seznam.cz datová centra, s.r.o. a Seznam.cz Investiční, s.r.o., ve kterých má 100% podíl. Ani jedna z těchto společností ale dosud nezveřejnila účetní uzávěrku, takže nelze odhadnout, v jakém rozsahu je Seznam.cz využívá pro daňové optimalizace.

Seznamu se daří každým rokem mírně navyšovat obrat, v roce 2014 už dosáhl na 3,1 miliardy korun se ziskem 1,1 miliardy korun a dle finanční správy zaplatil na daních 145 milionů korun.

Diskuze (15) Další článek: Netflix zdarma: Návod, jak si Netflix na měsíc bezplatně vyzkoušet

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,