Jak dostat doplňky Chromu do Opery a naopak

Pokud vám v Opeře chybí nějaké funkce, nezoufejte. Rozšíření pro Chrome jsou nyní k dispozici uživatelům Opery. Jejich zprovoznění zabere jen pár vteřin.

S příchodem Opery 15 se uživatelům otevřela cesta k nepřebernému množství rozšíření, které si mohou nainstalovat a svůj webový prohlížeč tak obohatit o nové funkce. Mohou instalovat nejen doplňky určené pro Operu, ale díky společnému jádru s Google Chromem mají možnost vybírat i mezi rozšířeními tohoto konkurenčního prohlížeče.

Mám Operu a chci rozšíření z Chrome

Abyste v Opeře rozběhli rozšíření Chromu, musíte nejprve do Opery nainstalovat rozšíření „Download Chrome Extension“. Od této chvíle vám bude k dispozici celá plejáda rozšíření z Internetového obchodu Chromu.

Stačí si vybrat požadované rozšíření a kliknout na červené tlačítko „Přidat do Chromu“. Rozšíření se následně nainstaluje.

chrome/Pridat do chromu.png
Nenechte se zmást názvem tlačítka, rozšíření samozřejmě instalujete do Opery

Instalovat můžete pouze rozšíření, nikoli aplikace. Pokud se pokusíte nainstalovat aplikaci, vypíše se chybová hláška „Extension type is not supported“.

Mám Chrome a chci rozšíření z Opery

Opera se nemůže chlubit širokým arzenálem rozšíření. Zatím jich má podstatně méně než Chrome, do budoucna lze ale předpokládat, že se objeví pár kousků, které nebudou kvůli licenčním podmínkám automaticky dostupné pro Chrome.

Jedno ze zajímavých rychlých a spolehlivých rozšíření Opery je Translator, který dokáže přeložit označený text do libovolného jazyku. Zprovozníme jej pro ukázku v Chromu.

Nejprve musíte rozšíření stáhnout, k tomu potřebujete nainstalovat Operu 15+. V Opeře poté jděte na stránku s rozšířeními, klepněte pravým tlačítkem myši na zelené tlačítko „Přidat do Opery“ a vyberte „Uložit cíl odkazu jako…“. Soubor uložte třeba na plochu a přejmenujte jeho příponu z .nex na .crx.

chrome/Uložení rozšíření Opery.png
Rozšíření uložte na plochu a přejmenujte příponu

V Chromu otevřete stránku s rozšířeními: chrome://extensions/. Uchopte soubor a přetáhněte jej do středu okna Chromu, zobrazí se vám text „Nainstalujte přetažením“ – soubor pusťte a potvrďte přádání mezi rozšíření. Po instalaci bude rozšíření ihned funkční.

chrome/Přetáhnout do středu okna Chromu.png
Soubor s rozšířením přetáhněte do středu okna Chromu
Diskuze (27) Další článek: Windows 8 to bude mít těžké, ale nakonec uspěje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,