Jak se daří Microsoftu: Pokles příjmů, další propouštění, ale silný cloud

Microsoft se pochlubil finančními výsledky za účetní kvartál končící 30. zářím. Těm na první pohled dominovala špatná čísla, především pokles celkových příjmů o 12 procent na 20,4 miliardy dolarů. Klesl také obrat z prodeje OEM licencí Windows (6 %), meziročně poklesl prodej počítačů Surface a obrovský meziroční propad o 54% zaznamenaly příjmy z prodejů telefonů Lumia. Přesto jsou výsledky vnímány veskrze pozitivně, a to díky ostatním číslům.

Finanční výsledky také velmi ovlivnil silný dolar a z toho vyplývající nižší zisky ze zahraniční. Microsoftu se například velmi dařilo v oblasti cloudových služeb, kde zaznamenal meziroční růst příjmů o 8 %, ale kdyby byl kurz dolaru stabilní, bylo by to 14 %. V oblasti cloudu se nejrychleji dere do popředí platforma Azure, ze které se meziročně obrat zdvojnásobil. Zatím stále tvoří jen minoritní část příjmů, ale do budoucna se může stát jednou z hlavních opor Microsoftu.

Dařilo se také Office a Office 365. Předplatné kancelářské služby už má 18,2 milionu odběratelů a aktuálně jich přibývá tempem v průměru jeden milion měsíčně. Dařilo se také Xboxu a předplatnému Xbox Live, které aktivně využívá 39 milionů uživatelů. A co je hodně zajímavé – Microsoftu konečně začal vydělávat vyhledávač Bing. Je poprvé v historii v černých číslech.

Pesimisticky by mohla vypadat související zpráva o průběžném propouštění. Jen za uplynulý týden přišlo o práci v Microsoftu přibližně tisíc lidí. Čistka mezi zaměstnanci je ale jen jedním z restrukturalizačních kroků nového šéfa Satya Nadelly, který se snaží firmu zefektivnit a najít jí nový směr. To se podle všeho daří – i přes pokles obratu a negativní vývoj v oblasti spotřebitelského softwaru a hardwaru se firmě podařilo udržet růst čistého zisku, a to o 1,7 %. A v oblastech perspektivních do budoucna se daří držet růst daleko vyšší.

Nicméně i v oblasti spotřebitelského softwaru a hardwaru by se mohla situace zlepšit. Na trhu jsou Windows 10 s poměrně dobrým vnímáním, nové portfolio počítačů Surface a především telefonů Lumia, na které už se hodně dlouho čekalo. A také třeba nově uvedené procesory Skylake od Intelu nahrávají tomu, že by příští rok mohl oživit zájem o nové produkty, ve kterých bude systém Windows.

Diskuze (9) Další článek: Google oznámil výsledky hospodaření. V létě se mu dařilo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,