Právo | Internet | Cenzura

Ještě je šance na zrušení: Cenzuru internetu schovanou v novele hazardního zákona bude řešit Ústavní soud

Na jaře čeští zákonodárci přijali novelu hazardního zákona, ve které je i sporná pasáž týkající se filtrování internetového obsahu. Poskytovatelé internetu by museli zajistit možnost filtrace webových stránek zakázaných pověřeným úřadem. Zákon v červnu podepsal prezident a měl by začít platit v příštím roce. Vznikla však iniciativa, která proti zákonu bojuje a bude se proti němu bránit u ústavního soudu.

Návrh podat na zákon stížnost k Ústavnímu soudu dnes na tiskové konferenci uvedli senátorka Veronika Vrecionová, předseda Pirátské strany Ivan Bartoš a právník Marek Antoš z iniciativy Přichází cenzor, za kterou stojí správce české domény CZ.NIC. Stížnost podepsalo potřebných 21 senátorů.

„Andrej Babiš protlačil další zákon, jenž posiluje Velkého bratra. Jde o významné omezení svobody lidí, kteří tak ztrácí právo na informace dostupné na síti. Největší chybu vidím v tom, že nikým nevolení úředníci ministerstva financí mohou svévolně zablokovat jakýkoliv web. Andrej Babiš má díky zákonu mocný nástroj, jímž může eliminovat svou konkurenci a jemu nepohodlné informace,“ říká senátorka Veronika Vrecionová.

„Velmi špatný a širokým spektrem profesionálů kritizovaný zákon o hazardu, který připravil ministr Babiš s vybranou skupinou certifikovaných loterijních lobbistů, se nám v Poslanecké sněmovně ani v Senátu zastavit nepodařilo. Doufám, že tato naše společná iniciativa najde u Ústavního soudu slyšení a racionalita zvítězí nad amatérismem, diletantstvím a zjevnou účelovostí této legislativy," komentuje společnou aktivitu předseda Pirátů Bartoš.

Další články k věci:

Diskuze (7) Další článek: Ve vyhledávači Googlu si nově zahrajete piškvorky a solitér. Nezkoušejte to, jinak už dnes nic neuděláte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,