Když umřete, Facebook vám udělá video, účet ale neodstraní

Facebook na začátku února slavil desáté výročí od svého spuštění a k této příležitost nadělil uživatelům automaticky vygenerované vzpomínkové video poskládané z obsahu na jejich profilech. Funkce nyní získala další využití – pozůstalí mohou Facebook zažádat o takové video pro svého blízkého, který zemřel. Podmínkou pochopitelně je, aby měl na Facebooku účet.

591365247 
Video s ohlédnutím zpět vytvořil Facebook automaticky každému uživateli. Najdete ho po přihlášení na adrese facebook.com/lookback 

Vytvoření videa je však jen doplňkem k závažnější změně, kterou Facebook oznámil. Doposud mohli pozůstalí účet mrtvého blízkého zakonzervovat, čímž se stal viditelný pouze pro přátele a nebyl dále nijak aktivní. Nově se žádné změny nastavení na profilu dít nebudou, pozůstalí mohou akorát zažádat o vytvoření vzpomínkového videa.

259480692 
Žádost o vytvoření vzpomínkového videa zatím není lokalizována do češtiny

Facebook tímto krokem prý respektuje volbu, kterou učinil uživatel za svého života. Nicméně přiznejme si, že nyní asi nikdo z nás neuvažuje nad tím, jak zabezpečit soukromí svého facebookového profilu pro případ smrti. A především, nyní ledacos publikujeme veřejně, ale po svém odchodu bychom si mnozí přáli, aby se naše profily dále nezobrazovali ve vyhledávání nebo ve streamech ostatních, když nám nějaká aplikace publikuje automatickou zprávu na zeď…

Facebook zřejmě nebude natolik nenasytný, aby toto dělal pro větší počet aktivních stránek, důvodem pravděpodobně bude právní otázka řešení pozůstalosti jako je facebookový účet. Nyní mohlo docházet ke sporům, pokud se pozůstali neshodli, jak s ním naložit. Tak se to nechá na vůli samotného uživatele.

Nezbývá než doporučit, abyste využili některou ze služeb, která v případě vaší neaktivity rozešle na předvolené e-maily zadaný text, jako je třeba Deadmansswitch nebo třeba český Nebožtík. Jednou za pár měsíc či v delším intervalu vám přijde kontrolní e-mail, pokud jej ani opakovaně nepotvrdíte, rozešle se na předvolené adresy vámi napsaný text. V něm mohou být instrukce pozůstalým, jak mají naložit s vaší digitální identitou. A ještě malý tip: do předpřipraveného textu nepište rovnou hesla, tyto služby nemají kdovíjaké zabezpečení, stačí nějaký návod, jak se k vašim heslům dostat s interakcí v reálném světě.

Diskuze (16) Další článek: Mobilní svátek přinesl spoustu novinek, seznamte se

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,