Konec tajemství. Google za sedm let vydělal na Androidu 31 miliard dolarů

Google za celou dobu existence Androidu nezveřejnil jediný finanční údaj, který by napovídal, kolik vlastně na své mobilní platformě vydělává. Nakonec to za něj udělali právníci Oraclu, kteří zastupují společnost v letitém sporu mezi oběma společnostmi.

V jednom ze zveřejněných soudních dokumentů se objevila informace, podle které Google od roku 2008 vydělal na Androidu 31 miliard USD a zisk dosáhl 22 miliard.

 

Google na Androidu od roku 2008 vydělal nejspíše 31 miliard USD. Apple to samé díky prodejům iPhonů vydělá za čtvrtletí.

 

Jelikož Google krátce poté požádal soud o utajení těchto čísle, zdá se, že nejspíše skutečně odpovídají skutečnosti. V tom případě nejsou příjmy z Androidu pro jeho tvůrce nikterak vysoké – tedy alespoň optikou toho, že od uvedení Androidu na scénu uplynulo sedm let a nějaký měsíc k tomu a zároveň se jedná o zdaleka nejrozšířenější mobilní platformu na světě.

Google na Androidu vydělává dvěma způsoby. Tím prvním je zobrazování reklamy a druhým pak příjmy z ekosystému Play Store. Doplňkem pak jsou ještě různé licenční poplatky za patenty a případné certifikace.

Jen pro srovnání, takový Apple na své vlastní mobilní platformě iOS vydělá obdobnou sumu za pouhé jedno čtvrtletí. Nutno ale podotknout, že na rozdíl od Googlu nevyvíjí pouze systém, ale především jej prodává na vlastních telefonech.

 

Dlouholetý boj o Javu

Letitý spor mezi Oraclem a Gogolem vypukl v roce 2010, kdy majitel Javy obvinil Google z porušování autorských práv, když bez svolení použil Javu jako běhové prostředí na Androidu. Google se tehdy bránil, že Java na Androidu vychází z její svobodné implementace Apache Harmony, Oracle nicméně kontroval tvrzením, že rozšiřující knihovny Javy na Androidu až příliš podezřele připomínají knihovny Oraclu a Google je tedy pouze opsal.

964100771
Opisuje Google, či neopisuje? A může opisovat, aniž by musel platit? I o toto se právnici přeli dlouhé roky.

Ve složitém sporu dal nejprve sanfranciský soud za pravdu Googlu, ten odvolací nicméně rozhodnutí později zcela otočil ve prospěch Oraclu. nejvyšší soud pak žádost o projednání případu loni odmítl a tím pádem fakticky potvrdil druhý ortel. Ani soudní systém v USA není nejrychlejší  0a a o takto komplikovaných případech to platí dvojnásob, na definitivní rozsudek a hlavně případnou výši odškodného si tedy ještě budou muset oba hráči počkat.

Oracle v každém případě požaduje po Googlu částku ve výši až jedné miliardy dolarů.

 
Diskuze (19) Další článek: Betatesteři získali nový build Windows 10 a začínají si stěžovat na nedostatek novinek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,