Konečně se budete moci opít bez následků! Náhražka alkoholu vás opije, ale nezpůsobí kocovinu

Někteří vědci se věnují vskutku užitečným výzkumům. Jako například profesor David Nutt z Královské univerzity v Londýně, který se dal do vývoje neškodné náhražky alkoholu. A povedlo se. Nová substance zvaná alcosynth prý navodí stejné příjemné pocity jako alkohol, ale bez dalších negativních vlivů, řekl David Nutt v rozhovoru pro Independent.

Svérázný profesor chemie pracoval i jako vládní poradce pro problematiku drog, ale jeho názory byly značně kontroverzní, a proto tento post už nezastává. Obecně by se dal jeho postoj shrnout tak, že namísto tvrdých restrikcí hledá cesty, jak z drog využít „to dobré“ a omezit negativní účinky. A jeho nový vynález je přesně v tomto duchu.

Při metabolizaci běžného alkoholu, respektive ethanolu, v lidském těle vzniká acetaldehyd, který je vysoce toxický. Způsobuje nevolnosti, kocovinu a další zdravotní problémy vedoucí až k poškození jater. Syntetický alcosynth přivodí stejné pocity euforie a uvolnění jako alkohol, ale metabolismem projde bez negativních projevů. Účinek vydrží až několik hodin, podobně jako u alkoholu.

613123418
Profesor David Nutt na jedné ze svých přednášek (Wikimedia, CC BY-SA 3.0)

Vývoj ale není jednoduchý a už de facto 10 let probíhá. Aktuálně má David Nutt patentováno 90 konkrétních sloučenin alcosynthu, dvě z nich nyní prochází důkladným testováním. Jedna je prý zcela bez chuti, druhá mírně nahořklá, a dle svého autora se skvěle hodí do Mojita a dalších koktejlů.

Testování a případné nasazení do praxe však bude ještě na delší zkoumání. Alkohol je totiž nejen příležitostný prostředek ke zlepšení nálady, ale zároveň také nebezpečná droga. Alcosynth musí prokázat, že je neškodný a nebude návykový. David Nutt argumentuje, že by jeho vynález mohl naopak pomáhat vymanit se ze závislosti na alkoholu. Účinky alcosynthu jsou prý také dobře regulovatelné a snadno se dá zamezit předávkování.

Váš názor Další článek: Čínský gigant Didi pro sdílenou jízdu investoval desítky milionů dolarů do platformy pro sdílení kol ve městech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,