Lesy ČR vypsaly další IT tendr. Za 100 milionů

Po lednovém zásahu protikorupční policie v centrále státního podniku Lesy ČR v Hradci Králové kvůli podezřelým IT zakázkám neváhala firma vypsat další tendr na počítačové systémy. A ani tentokrát nejde o okrajovou sumu, ve hře je 98 milionů korun. Za další tři miliony si pak lesnický gigant, který je stále bez generálního ředitele, nechá vypracovat posudek, zda peníze do IT vynakládá účelně. Oznámení byla zveřejněna na portálu o veřejných zakázkách ministerstva pro místní rozvoj.

Mluvčí podniku Zbyněk Boublík na opakované dotazy deníku E15 reagoval pouze obecně. Podobně jako nedávný záměr vypsat soutěž na právní služby za 400 milionů bude prý i výběrové řízení na dodávku, instalaci a konfiguraci serverové infrastruktury a výpočetní techniky kontrolovat Transparency International. V únoru to podle Boublíka doporučila dozorčí rada státní firmy a následně schválil rezort zemědělství.

Noty jsou rozdané

„Přestože Lesy ČR stále řídí pověřený Michal Gaube, účastník všech dřívějších IT zakázek prošetřovaných policií, realizují se další stamilionové tendry. Teď už může nastoupit kterýkoli ředitel, protože noty jsou na příští čtyři roky rozdané,“ komentoval situaci bývalý šéf státního podniku Jiří Oliva, místopředseda Poslanecké sněmovny za TOP 09.

Podle Olivy je „logistickým klenotem“ třímilionová zakázka na posouzení racionality dosavadních investic do IT. „Jinými slovy, nejdříve utratíme peníze a pak si zaplatíme firmu, která nám řekne, zda jsme to udělali dobře,“ poznamenal.

Vedle právních služeb a IT hodlaly Lesy ČR na začátku roku investovat ještě 84 milionů korun do marketingu a reklamy, dozorčí rada však doporučila snížit tuto částku na 70 milionů. I tyto výdaje jsou ale podle Olivy zbytečné.

„Lesy ČR žádnou reklamu nepotřebují, protože nemají konkurenci, a správa 55 procent lesních ploch je daná zákonem,“ uvedl Oliva. Například v roce 2002 podnik utratil za osvětové akce jen tři miliony korun, říká bývalý ředitel.

Deník E15 loni na podzim první napsal, že v kauze IT zakázek pro firmy Dynn a Time Import policie na základě trestního oznámení vyšetřuje, jak skončilo 340 milionů korun u neprůhledných zahraničních firem s konty ve Švýcarsku. Existuje podezření, že kontrakty za dohromady 1,136 miliardy korun byly nadhodnocené a mohly se jimi vyvádět peníze z firmy. Vedení ale jakoukoli spojitost s převody peněz odmítlo. Při lednovém zásahu detektivové nikoho nezadrželi, podle dostupných informací přišli pro další podklady.

Poslední generální ředitel státních lesů Svatopluk Sýkora po zveřejnění okolností kolem podezřelých převodů minulý rok v listopadu rezignoval a ministerstvo zemědělství nadále hledá jeho nástupce. Šéf rezortu Petr Bendl (ODS) výběrové řízení v polovině března zrušil. Žádný z uchazečů prý nesplnil stanovené podmínky.

Diskuze (10) Další článek: Google se loučí s Webkitem, Chrome i Opera budou používat Blink

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,