Liberecký „pirát“ dostal podmínku, vinen se ale necítí

V případu „libereckého piráta“ došlo k dalšímu významnému kroku – soud rozhodl, že by měl dostat za sdílení přibližně 2500 tisíce filmů a dalších autorsky chráněných videozáznamů podmíněný trest ve výši pěti měsíců s odkladem na jeden rok, uvádí dnešní regionální příloha deníku Dnes z libereckého kraje. Rozsudek ovšem není pravomocný, obě strany se odvolaly.

V době obvinění teprve šestnáctiletý mladík provozoval web, na kterém nabízel ke sledování filmy a seriály. Využíval přitom cizích zdrojů a na své stránce nabízel pouze „embedované“ přehrávání. Z reklamy a prémiových účtů si díky webu vydělával. Protipirátská unie mladíka několikrát vyzvala k uzavření webu, nakonec vyrukovala s obviněním. Škodu za zastoupené vydavatelské společnosti přitom vyčíslila na 138 milionů korun.

Vypočtená výše újmy byla nakonec snížena na 122 milionů korun, přesto se v Česku jedná o rekordní sumu za podobný čin. Česká protipirátská unie při výpočtu uvažovala cenu za jedno zhlédnutí filmu přibližně 20 Kč, u jednoho dílu seriálu pak maximálně na 10 Kč.

Obviněný mladík se cítí nevinný, a proto se odvolal. Stejně tak učinila státní zástupkyně, které se naopak pětiměsíční podmínka naopak zdála jako velmi nízký trest. O finančním vyrovnání zatím nebyla řeč, podobně jako v případu Nereze bude tuto otázku řešit až následně občanskoprávní řízení.

Diskuze (76) Další článek: „Rathův“ web Tojecool.cz končí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,