Apple | Bezpečnost

Malware pro Macy může získat přístup k webkameře i mikrofonu. Obranou je drobná utilita i černá páska

Na konferenci Virus Bulletin v Denveru prezentoval specialista na bezpečnost a bývalý zaměstnanec NSA Patrick Wardle zranitelnost systému macOS, která umožňuje potenciálním útočníkům získat přístup k datům z webkamery a mikrofonu Macbooku.

Na úrovni firmwaru je provoz kamery signalizován rozsvícením zelené LED diody a její případné odstavení by tedy bylo velmi složité, případně nemožné. Útočníci se však mohou zaměřit na okamžiky, kdy je webkamera a mikrofon využíván při hovoru na Skypu nebo Facetimu. Uživatel nedostane žádnou informaci o tom, že webkameru využívá kromě komunikátoru ještě další software.

Případný malware, který by měl za úkol získání záznamu, by tedy k zachycení využil stream určený pro legitimní komunikátory a následně jej odesílal na servery útočníka. Wardle proto připravil v rámci své prezentace jednoduchou utilitu, která sleduje aplikace s přístupem k datům z webkamery a případné neautorizované pokusy o získání záznamu blokuje a oznamuje systémovou notifikací.

cameraAlert.pngmicAlert.png
Aplikace OverSight monitoruje aplikace, které mají přístup k záznamovým zařízením a případně upozorňuje na nové přístupy

Ještě o něco účinnější metodou potom bude způsob, který zvolil Mark Zuckerberg, tedy černou izolační pásku. Toto opatření neobejde sebelepší hacker.

Diskuze (7) Další článek: Podívejte se, jak volili vaši sousedi. Český rozhlas připravil podrobnou mapu Česka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,