Marc Andreessen: do 20 let budou mít v sobě čip všechny fyzické věci

Počet elektronických zařízení se velmi rychle zvyšuje každým rokem a se současným trendem, kdy se čipy a senzory začínají objevovat ve stále větším počtu objektů, je spojen i termín internet věcí (IoT). Podle Marca Andreessena se do 20 let dočkáme opravdu významné revoluce.

Marc Andreessen patří spolu s Benem Horowitzem k jedním z nejvýznamnějších investorům ze Silicon Valley, kteří úspěšně a včas investovali do takových společností jako je Twitter, Facebook, Github, Pinterest, Skype a spousty dalších. Sám Andreessen je původem programátor, který například vyvíjel první webový prohlížeč Mosaic.

V rozhovoru pro web Telegraph prozradil, jaký je jeho pohled na internet věcí 2.0, což je aktuální nová vlna startupů, které se objevují na trhu. Podle jeho slov se množství čipů a senzorů do deseti let tak rozroste, že mohou do této doby zmizet i mobilní telefony. Vize jednoho zařízení s displejem je prý příliš limitující a předpokládá, že za deset bude moci být formu zobrazování obrazu každý stůl, zeď. To je jedna z vizí hlavně rozšířené reality, kdy k projekci dochází přímo do oka a obraz je tak umístěn kamkoli, kde je potřeba.

Andreessen investoval 25 milionů dolarů do startupu Samsara, který se zabývá internetem věcí pro reálném podnikové a průmyslové nasazení. Například systém levných senzorů a platformy pro analýzu změřených dat pro nemocnice. Místo drahých a specializovaných řešení je tak možné sledování údajů automatizovat a zpracovávat velmi levně – za desetinu ceny současných systémů.

Klepněte pro větší obrázek
Startup Samsara kombinuje hardware se softwarovou analytickou platformou

Právě snižování ceny čipů a senzorů má za následek třeba tvrzení Samsungu, že do roku 2020 budou mít podporu internetu věcí všechna vyrobená zařízení od Samsungu. Andreessen vidí konečný bod do 20 let, tedy do kolem roku 2035, kdy podle něj bude mít každý fyzický objekt nějaký čip – ať už půjde o žárovku, kliku od dveří nebo jídlo. Bude existovat tisíce případů, k čemu různé druhy čipů a senzorů použít – ať už z pohledu analýzy, měření, bezpečnosti, automatického řízení, ovládání a podobně.

Tato představa je poměrně realistická – v době, kdy cena jednoduchých čipů a senzorů bude nižší, než třeba samolepka výrobce na jablku, lze tím pádem neustále měřit vlastnosti třeba i každého jablka.

Diskuze (15) Další článek: Autonomní auta se budou orientovat jinak. Vědci se inspirovali smartphony

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,