Megaupload uchovával i legální data. Co se s nimi stane?

Megaupload byl sice obřím skladištěm warezu, tisíce lidí skrze něj ale sdílely i naprosto legální obsah. Nikdo teď přesně netuší, co se s ním stane a mlží i americké úřady.

Megaupload už několik dnů nefunguje a komunita se začíná ptát, co bude s daty, které rozhodně nelze zařadit do šuplíku warez. Úložiště totiž bylo velmi oblíbené díky rychlému nahrávání, a to i bez registrace.

Ars Technica a další americké weby se na to samé ptaly tiskového mluvčího tamního ministerstva spravedlnosti už v pátek a odpověď je zatím nejednoznačná. Celý Megaupload se skládá asi z tisícovky serverů a mnohonásobně většího množství pevných disků. Co se s tím vším v tuto chvíli děje, ví pouze americké úřady, vše je totiž ve fázi vyšetřování.

Lze očekávat, že dokud soudy nerozhodnou, vše bude zkoumáno a zapečetěno podobným způsobem, jak se tak nezřídka děje i u nás. Takový počítač skončí v policejním skladu a nakonec beztak propadne státu, je zničen, prodán v soudní aukci, nebo si pro něj už majitel ani nepřijde, protože nemá po letech žádnou cenu. Anebo se naopak vše otočí v prospěch vyšetřovaného a ten zažije velký comeback. Uvidíme, jak to dopadne v aktuální kauze.

megaupload.png
Váš soubor nebyl nalezen, poněvadž je asi zapečetěn...
 

Obnova dat? Možná někdy... Za hodně dlouho... Nikdy?

Megaupload ovšem není staré „pécéčko“ Pepy Nováka z Pelhřimova, ale záležitost, která se dotýká milionů uživatelů. Mluvčí ministerstva se proto nechal slyšet, že obnova případných legitimních dat je skutečně běh na dlouhou trať a že to může celé trvat velmi dlouho (vzpomeňte si, jak dlouho trval soud se čtveřicí administrátorů The Pirate Bay – už se na něj a na ně zapomnělo).

Úředník ministerstva pak pro Ars Technicu a další tak trošku lišácky citoval samotné podmínky Megauploadu, ve kterých se píše, že může být služba bez předchozího oznámení kdykoliv zastavena a ve F.A.Q. pak nechyběla rada, aby si uživatelé data pečlivě zálohovali. Zdá se tedy, že jsou úředníci tak trošku z obliga, i když někteří hacktivisté už varují, že podají hromadnou žalobu na USA.

Případná obnova dat by se měla týkat hlavně registrovaných a především platících uživatelů, poněvadž pouze ti měli určitou garanci uchování dat. Anonymně nahraná data Megaupload mazal automaticky už po 21 dnech bez aktivity (nikdo si je tři týdny nestáhnul), u bezplatných registrací pak 2GB soubor vydržel maximálně 90 dnů. Dlouhodobě tedy na Megauploadu v bezplatném režimu vydržel pouze soubor, o který měla komunita zájem.

Pádem Megauploadu tak vedle pirátů trpí i ti, kteří jej používali pro rychlé veřejné sdílení dat. Je to případ ohromného množství souborů z Xda-developers, některých programátorů, kteří na Megaupload nahrávali betaverze svých programů, drobných umělců a pak samozřejmě zcela běžných lidí, kteří si Megaupload zaplatili a používali jej jako úložiště třeba pro rodinné fotografie, videa z kamery atd.

Diskuze (61) Další článek: Reakce na MegaUpload: FileSonic zakázal veřejné sdílení souborů

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,