Microsoft a Windows ještě mají naději

Odpověď Microsoftu na rostoucí podíl jiných operačních systémů, spojený s oblibou chytrých mobilních zařízení, se úplně podle představ nevyvedl. Windows 8 není příliš oblíbený kus softwaru a i kvůli tomu v Redmondu rozjíždějí strategii „být všude a na všem a mít za tím cloud“. I přesto bych ale Microsoft nezatracoval, protože Windows 10 mohou být cestou ke změně.

Když se průběžně bavím s vývojáři a ptám se na čísla stažení jejich Windows 8 aplikací na Windows Store, nestačím se divit, jak směšně malá ta čísla jsou. Často se jedná o desítky stažení a prakticky nulové příjmy. Nebýt toho, že Microsoft firmám ve vývoji aplikací dost pomáhal s financováním, byl by to jeden propadák vedle druhého. Vývojářů se nicméně vždy také ptám na to, co by je přimělo dát zase platformě Microsoftu šanci. Odpověď je dost často stejná: skutečně sjednocený ekosystém Windows 10.

Microsoft může být pro vývojáře stále lákavý. Obchody App Store a Google Play už jsou aplikacemi přeplněné a je hodně těžké tam uspět. V případě Windows Store hrozí přeplněnost maximálně tunou nepochopitelně nekontrolovaného balastu. Lákadlo možného úspěchu tu tedy stále je. Má to ale několik podmínek.

Skutečně sjednoceno

Tak zaprvé, Microsoft skutečně musí splnit to, co slibuje – tedy udělat Windows 10 opravdu jako sjednocený systém fungující na všech typech zařízení. Pokud bude možné napsat aplikaci a „jedním kliknutím“ ji vydat jak pro počítače, tak i tablety, chytré telefony či Xbox One, náklady s vývojem se rázem rozmělní. Aplikace nebude dostupná pouze na jedné platformě s malým podílem, ale na více platformách s menším, ale po spojení přeci jenom o dost větším podílem.

Vývoj ale musí být opravdu jednoduchý. Jádro systému by snad všude stejné být mělo, musí se ovšem myslet také na uživatelské rozhraní. Jinými slovy musí být snadné a časově nenáročné aplikace vzhledově upravit pro jakýkoliv typ obrazovky. Možná by se to dalo přirovnat k responzivnímu webu.

Představte si, že jste třeba komerční televize, která zvažuje, na kterou platformu vydá svojí aplikaci s on-demand streamovaným videem. Na Microsoft zamíříte jenom těžko, protože vyvinout zvlášť aplikace pro Windows 8, Windows Phone 8 a Xbox One je otrava a značný náklad. Pokud se ovšem tyto náklady smrsknou pouze na vývoj jedné aplikace, je to o něčem jiném. Stejně tak rázem naroste počet uživatelů, na které je možné cílit.

Dobrým šiřitelem této koncepce může být Xbox. Nový Xbox One nyní používám jako hlavní multimediální zařízení k televizi a funguje velice dobře. Jen to chce víc aplikací třetích stran než jenom YouTube a Twitch (a samozřejmě poměrně dost těch dostupných pouze ve Spojených státech). Díky Xboxu a výše popisované koncepci může Microsoft zaujmout. Je tu ovšem riziko, že Microsoft dříve dobře rozjetý boj o obývací pokoje prohraje, protože namísto Xboxu se kupuje hračky typu Chromecast, Apple TV, Roku, Amazon Fire TV a podobně.

Zcela zásadní podmínkou pro úspěch Windows 10 budou také zařízení. Asi rok od vydání Windows 8 jsme neustále slýchali, že ta pravá vlna všemožných přístrojů již brzy přijde. Ovšem nemastné a neslané je to v podstatě do dnešní doby. Žádný Windows 8 tablet nevypadá jako iPad a tak dále. S Windows 10 musí přijít vskutku ultimátní mašiny, vše musí být dostupné hned a všude.

Diskuze (43) Další článek: Dell je v Česku při chuti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,